La CASS admet que no té intenció d’invertir en habitatge però sí vol rendibilitzar l’antic hospital

El fons de pensió preveu tancar aquest 2022 amb un volum d’actius molt similar al que hi havia al 30 de novembre, és a dir, al tomb dels 1.500 milions d’euros, amb un resultat negatiu latent d’entre 100 i 120 milions

Jordi Cinca donant explicacions sobre l'evolució del fons.
Jordi Cinca donant explicacions sobre l'evolució del fons. Toni Solanelles

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), a través del fons de reserva de jubilació (FRJ), no té en el seu “horitzó d’inversió” participar de projectes immobiliaris i, per tant, mirar de contribuir en el desencallament de la manca d’habitatge al Principat. No li té ara. Una altra cosa és que hi hagi una modificació legislativa que doti el fons d’unes millors expectatives a futur. D’on sí que vol treure un millor rendiment la CASS és dels béns que té a l’antiga clínica de Santa Coloma.

El president del fons de pensions, Jordi Cinca, i la directora del mateix organisme dependent de la CASS, Eulàlia Orobitg, han comparegut aquest migdia per mirar de calmar la ciutadania davant un any ple de terboleses financeres que arriba al seu fons i per anunciar que a partir de l’any que ve s’anirà facilitant el balanç de situació cada mes en lloc de cada trimestre. Els màxims responsables del fons preveuen, sense posar encara la mà al foc, que aquest exercici el fons l’acabarà d’una manera similar al que hi havia al 31 de novembre.

Durant aquest exercici els gestors del fons han anat reduint fins al mínim que marca la llei la inversió feta en actius variables però “no hem acabat de fer prou bé la tria dels valors” on s’ha invertit

Això és, una cartera d’actius, com ha avançat l’Altaveu, al tomb dels 1.503 milions d’euros després de tenir un resultat negatiu d’uns 115 milions, mitigats per les aportacions procedents dels excedents de la branca de jubilació de la parapública, que situen el resultat “latent” lleugerament per sobre dels 80 milions. A deu dies per acabar el 2022, les xifres no diferiran massa d’aquí encara que Cinca ha deixat clar que “no tenim una bola de vidre”. El president del fons ha posat molt èmfasi en el terme latent per tal de deixar clar que les pèrdues no estan consolidades. Són aparents perquè no hi ha una realització d’actius.

En certa manera, doncs, els dos màxims responsables de l’FRJ pretenien posar una tireta al complicat any que estan tenint els mercats financers i que han afectat de manera important el fons, arribant a un resultant negatiu latent de més de 160 milions el darrer dia de setembre. L’octubre i el novembre han estat mesos de recuperació borsària i aquest desembre torna a ser “complicat”. Però Cinca ha reclamant no mirar l’evolució del fons de manera curt terminista i, en canvi, procurar de fer una anàlisi més a mitjà o llarg termini per comprovar com el fons continua en línia ascendent.

Rètol de la CASS a la façana de la seu de la parapública.

Relacionat

Tímida recuperació del fons de reserva en els darrers dos mesos

Aquest 2022, però, deixarà una rendibilitat negativa de l’ordre del 7 o el 8% (el 7,55% al terme del mes de novembre). De fet, tots els productes d’inversió, per dir-ho d’aquesta manera, han fet figa. Excepte, és clar, el petroli i el dòlar en relació amb l’euro. Durant aquest exercici els gestors del fons han anat reduint fins al mínim que marca la llei la inversió feta en actius variables. En aquest sentit Cinca ha reconegut que “no hem acabat de fer prou bé la tria dels valors” on s’ha invertit, i això és un punt negatiu, encara que “a la llarga és important estar invertint en renda variable”.

DIVERSIFICACIÓ

El mandat de la CASS sempre és conservador o equilibrat. Mai agressiu. I hi ha una “superdiversificació” en la inversió. La cartera està molt diversificada perquè apostar per una concentració “és assumir massa risc”. En la darrera dècada, des del 2012, l’FRJ ha incrementat el seu patrimoni en 671 milions d’euros. D’aquests, 263 són producte dels resultats de la gestió. La resta (408 milions) deriven de les aportacions dels excedents de la CASS. Cinca ha fet una crida a la tranquil·litat quant a la gestió del fons i, alhora, ha afirmat que “la preocupació del ciutadà és que el fons no és suficient per afrontar tots els compromisos en pensions” que té.

Cinca ha fet una crida a la tranquil·litat quant a la gestió del fons i, alhora, ha afirmat que “la preocupació del ciutadà és que el fons no és suficient per afrontar tots els compromisos en pensions” que té

D’aquí que l’ex-ministre de Finances ha tornat a assegurar que és “urgent” fer una reforma que doti de més mecanismes el fons per poder créixer o, almenys, que no es vegi ‘atacat’ de la forma tan notòria com ho hauria de ser els propers anys. Però “nosaltres no som ni consellers ni el Govern” i, per tant, “ens limitarem a continuar gestionant el fons de la millor manera” després de presentar “una proposta molt treballada, molt elaborada, segur que millorable, que l’únic que pretenia era posar eines damunt la taula”.

En relació amb la possibilitat que la CASS faci aportacions o inversions en matèria immobiliària, en habitatge, com al seu dia va fer amb el conjunt residencial de Prada Casadet, Cinca ho ha desestimat. El president del fons de pensions ha assegurat que “ningú no ens ho ha demanat”, però tampoc “no està en el nostre horitzó d’inversió. No s’ha de confondre l’estabilitat o els valors conservadors amb la inversió en immobles”. I en aquest sentit ha explicat que l’important és saber quants anys queden abans no s’hagin d’usar els diners del fons per pagar pensions.

Si quedessin 40 anys o més, com va ser al cas al seu dia de Prada Casadet, podria ser un producte amb el qual invertir, però ara “l’horitzó és força més curt” i no hi hauria ni tan sols marge per amortitzar la inversió. Per tant, “ni és la millor opció ni se’ns ha demanat”. Una altra cosa seria el cas que hi hagués una reforma que possibilités al fons disposar de més marge de maniobra. Però ara, “no quadra” perquè caldrà disposar del fons per pagar pensions més aviat del que caldria. En canvi, si en un cas extrem no previst ara mateix, calgués vendre el conjunt de Prada Casadet, “es faria una venda sí o sí perquè ja està amortitzat”.

ANTIGA CLÍNICA DE SANTA COLOMA

A Cinca també se li ha demanat per la situació de l’antiga clínica de Santa Coloma, abandonada pràcticament, i que és propietat del fons igual com els terrenys d’enfront on hi havia hagut, per exemple, una pista de tennis. Hores d’ara s’ha tret un edicte, des de la CASS, per tal d’adjudicar la redacció del projecte de construcció d’unes barreres de protecció que evitin despreniments de blocs rocosos -la zona és de perill- cap aquell solar, on també hi ha l’antiga residència Solà d’Enclar, ara CREI.

L'antiga Clínica Santa Coloma.
L'antiga Clínica Santa Coloma.

El president del fons de pensions ha explicat que espera que durant el primer semestre de l’any que ve tot estigui a punt per començar la construcció de dites proteccions el cost de les quals, creu, “almenys en part”, s’haurien de poder imputar a un tercer. Sigui al comú, sigui al Govern o sigui a un eventual interessat en la parcel·la. El que sí que té clar Cinca és que en l’estat actual de les coses, la demolició de l’immoble hospitalari ha d’anar a càrrec de la CASS i ja està pressupostat d’aquesta manera.

“El pitjor que pot passar és el que passa ara, que no es faci res”, perquè haver de gestionar, per poc que sigui, un bé immoble del qual no es treu cap mena de rendiment sempre comporta unes despeses. En tot cas, no hi ha cap compromís amb ningú encara que si mai el Govern o els fons d’habitatge o qui escaigui mostrés un interès real o es fes una proposta concreta “es prioritzarà”.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending