La calma tensa que pot viure part de la població que ha vist com el seu contracte de lloguer s’estenia fins al 2027 gràcies a les pròrrogues aprovades pel Govern, es pot trencar un cop s’acosti el final del termini. Si llavors els preus no han començat a baixar i no hi ha una oferta més àmplia que ara, la situació pot comportar que molta més gent es vegi abocada a acudir al parc públic i per tant, augmentin les sol·licituds. “Ara molta gent està tranquil·la, si tens els contracte vigent i pots assumir el lloguer, però a partir del 2026-2027 segur que augmentaran les peticions”, afirma Alberch en declaracions a l’Altaveu.
De fet, la posada en marxa de tot el parc públic és un dels principals objectius que té l’INH de cara al 2025. “Ens està donant molta feina i ens ocupa molt temps”, però juntament amb la cerca de solucions i mesures per evitar que el 2027 la problemàtica es faci més grossa, és una de les fites importants a assolir. Tampoc es vol deixar de banda la tasca de consulta.
Precisament les consultes relacionades amb les pròrrogues són unes de les que han registrat un augment notable durant el 2024 a l’institut. “Moltes són dels llogaters, però també ens n’han fet els propietaris sobre dubte de com aplicar la llei”, explica la directora de l’organisme.
Alberch es mostra satisfeta de la consolidació de l’institut com un espai de consulta i de referència tant per a arrendataris com per a propietaris i gestors immobiliaris. I afirma que sense les consultes referents al parc públic, el balanç final també seria superior al del 2023, “però no hauríem arribat a doblar les consultes”.
Pel que fa a la detecció de situacions de vulnerabilitat, la directora de l’INH explica que són poques les que veuen, però que en tot cas, si és un tema econòmic “es deriven a Afers Socials” i en cas que hi hagi dubtes legals o sospites d’algun abús, se’ls redirigeix “al Col·legi d’Advocats o a Consum, segons el que escaigui”.
Comentaris (3)