Així ho ha informat el ministre de Medi Ambient i Agricultura i portaveu governamental, Guillem Casal, en la compareixença posterior a la reunió del consell de ministres. Casal ha assegurat que “no hi haurà un gran volum d’usuaris que es vegin perjudicats” amb el retorn a les velles exigències perquè si els darrers anys s’havien demanat tres anys de residència, ara segurament molts d’ells continuaran complint i “no es veuran perjudicats per aquesta modificació”. El portaveu governamental també ha explicat que si abans l’exigència de LECS se situava en 1,3 i ara s’ha baixat a 1,2 les “xifres seran gairebé equivalents” gràcies a “l’augment d’un 5% del salari mínim”.
La marxa enrere, per dir-ho així, s’adopta “per no augmentar” els potencials beneficiaris. Aquest 2024 s’han atorgat ajuts per valor de 5,6 milions d’euros i uns 2.200 usuaris se n’han beneficiat. I, en qualsevol cas, com ha indicat el ministre, si algú no compleix les condicions exigides però té necessitats econòmiques que li impedeixen poder accedir a determinats lloguers “hi ha altres modalitats d’ajuts”. L’administració enviarà cartes a tots els beneficiaris actuals per informar-los dels canvis en la convocatòria i deixar-los clar que si volen continuar rebent l’ajut l’hauran de tramitar de nou.
Ho podran fer de manera presencial o de forma telemàtica a partir del 20 de gener. Totes les persones que sol·licitin els ajuts fins al 31 de març i els els siguin concedits tindran efectes retroactius a 1 de gener. Evidentment, aquesta prestació es podrà sol·licitar durant tot l’exercici. El percentatge de participació en la renda mensual serà del 30% que pot arribar al 35% en el cas de col·lectius prioritaris. A banda de les cartes directes als usuaris que reben actualment aquests ajuts, a partir del 7 de gener es farà una campanya informativa per explicar els canvis i fer evident que s’han “derogat els ajuts que teníem el 2022”.
Comentaris (2)