Acció Feminista apuja el to: “L’avortament ha de ser legal, segur i gratuït”

L’organització, que traslladarà la reivindicació a Barcelona en lloc de fer cap acte aquest dissabte al Principat, insisteix que “no es pot demanar a l’hospital de la Seu que es faci càrrec d’allò que Andorra prohibeix i penalitza”

Una campanya d'Acció Feminista davant del Consell General.
Una campanya d'Acció Feminista davant del Consell General. Acció Feminista

Acció Feminista apuja el seu to reivindicatiu i exigeix que “l’avortament ha de ser legal, segur i gratuït” i que la regulació d’aquesta situació no pot esperar més. I tampoc es pot tolerar que hagi de ser la sanitat catalana i l’hospital de la Seu en particular qui hagi d’assumir les pràctiques que a Andorra es penalitzen. “Reclamem a les autoritats andorranes que l’incloguin a la cartera de serveis de la seguretat social”, exigeix l’organització feminista en un comunicat en què formalitza el que ja van anunciar dissabte passat a través de les xarxes: que enguany no hi haurà manifestació al Principat perquè s’adheriran a la mobilització que es fa a Barcelona. 

Acció Feminista d’Andorra dona suport i s’adhereix al Manifest 8M 2025 que “exigeix drets i canvis reals per viure amb justícia i llibertat, i recorrerà els carrers de Barcelona juntament amb una trentena d’associacions i col·lectius feministes catalans”. “Any rere any hem demanat el mateix als carrers d’Andorra sense obtenir cap resposta ni solució efectiva de les institucions”, indica el comunicat, que recorda que “l’any 2023, un total de 142 dones d’Andorra van haver de recórrer al sistema públic de Catalunya, en el qual està inclòs l’hospital de la Seu d’Urgell, per poder dur a terme una interrupció de l’embaràs”

La imatge que Acció Feminista ha fet pública a les xarxes socials.

Relacionat

Acció Feminista ‘s’exilia’ a Barcelona per reclamar el dret a l’avortament durant el 8M

L’entitat exposa que “s’ha de tenir en compte que aquest hospital no és un centre especialitzat, sinó un hospital comarcal amb recursos limitats, i un gran volum del servei l’utilitzen les dones d’Andorra per interrompre embarassos. No es pot demanar a l’hospital de la Seu que es faci càrrec d’allò que Andorra prohibeix i penalitza. Per això, exigim la legalització de l’avortament en territori andorrà!” En aquest marc es reclama la inclusió de l’avortament a la cartera de serveis de la seguretat social.

Les dones d’Andorra han de pagar més de 300 euros per un avortament farmacològic i més de 1.000 euros per un avortament quirúrgic al servei públic català, encara que es tracti d’un dels tres supòsits bàsics (violació, malformació del fetus o risc per a la salut de la mare), denuncia Acció Feminista en un manifest que conclou: “A Andorra se’ns nega, a Catalunya se’ns acull i se’ns escolta. Continuem lluitant per aconseguir que l’avortament sigui un dret garantit a casa nostra.” 

Comentaris (13)

Trending