Els sous a l’administració pública s’apujaran de l’ordre del 10% durant el 2023

Espot demana “no comparar-nos els uns als altres i no enfrontar” el funcionariat amb els treballadors del sector privat

El cap de Govern, Xavier Espot, durant el sopar de gala de la celebració de l'EFA. ALTAVEU

Els salaris de l’administració pública, dels funcionaris, s’incrementaran de l’ordre del 10% l’any que ve. Un part de l’augment està clar: via una modificació aprovada el juliol s’establia una revisió a l’alça del 3% de les graelles salarials de tota la Funció Pública. La resta de la puja serà la corresponent a la inflació, al cost de la vida, a l’índex en què finalment quedi establert l’IPC. Hores d’ara la previsió del propi Govern és que se situï de l’ordre del 7%, que és l’increment que es proposa per als sous fins a 1.400 euros bruts mensuals.

Si al sector privat l’increment que proposa l’executiu és gradual a la baixa, el Govern té intenció d’aplicar l’IPC a totes les remuneracions de l’administració pública. I aquest element ha estat clarament defensat pel màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, que ha demanat “no enfrontar” funcionaris i treballadors del sector privat. El cap de Govern ha recordat que el que l’executiu ha establert són “uns mínims a manca d’una concertació social”. Però que s’anima a què totes les empreses incrementin tots els salaris d’acord amb la inflació almenys.

En aquest marc, i partint de la base, ha afirmat Espot, que les mesures governamentals plantejades són “ponderades, equilibrades” i “no fan diferències”, per al mandatari executiu l’administració ha de tenir “un rol exemplar” i, per tant, s’aplicarà l’IPC en tota la seva extensió. “Deixem de comparar-nos els uns als altres, deixem d’enfrontar-nos. El que cal fer és emmirallar-nos amb aquells que ho fan millor”, ha destacat el màxim responsable governamental.

Xavier Espot, expressiu, en atendre els periodistes a l'acte de l'EFA.

Espot ha fet aquestes manifestacions en el marc de la celebració del 20è aniversari de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA). De fet, les manifestacions venien a respondre les crítiques fetes pels seus predecessors. Però com que Espot no havia sentit les manifestacions d’Albert Pintat i, sobretot, de Jaume Bartumeu i Toni Martí, finalment ha desistit de fer més valoracions per no caure en errors.

Sí que ha demanat als seus predecessors que aportin solucions, que exposin els seus remeis i ha recordat que “no és senzill governar en els moments actuals”. I no ho és, ha vingut a dir, perquè a qüestions conjunturals o estructurals de naturalesa estrictament nacional, estatal, s’hi afegeixen “fets sobrevinguts” com, per exemple, ha remarcat, una guerra, la d’Ucraïna, de la qual “no som ni part ni jutge”.

SOPAR DE L’EFA

Les manifestacions eren prèvies al sopar de gala que va acabar presidint. En el discurs de tancament de la jornada de l’EFA, i reprenent en certa manera algunes de les perles que va deixar anar durant el congrés demòcrata en què es va postular com a candidat a la reelecció, Espot ha carregat contra els que identifiquen problemes però no aporten solucions. Espot ha defensa que el Govern és intervencionista “quan cal” però en essència s’apliquen polítiques liberals i keynesianes.

Els tres predecessors d’Espot al Govern li censuren durament la política salarial

Espot també ha fet una defensa aferrissada de la inversió estrangera i la competitivitat fiscal. I arremetent indirectament contra Concòrdia -i potser sense ser del tot conscient de la crítica que una estona abans havia fet Toni Martí-, el cap de Govern ha fustigat els escèptics amb l’obertura econòmica via inversió forana. Finalment, el mandatari governamental ha advocat per pertànyer de forma progressiva i estructura al mercat interior europeu a través de l’acord d’associació amb la UE.