Les fonts consultades han assegurat que per aquest tipus de producte, d’alt preu, de luxe, d’alt standing o com se li vulgui dir, no hi haurà una gran afectació en el mercat. La inversió hi acabarà sent. De fet, malgrat la moratòria s’han anat lligant operacions. Segons els consultats, al producte de gama alta no li afectarà “res que hi hagi una mica d’impost”. Sí que és cert que hi pot haver una franja, “però molt baixa”, que “busca un primer preu” que per aquest tribut se n’acabi “desdient” perquè “la rendibilitat no li surti com el seu pla de negoci ho tenia establert”.
El que sí que pot afectar més, però en aquest sentit, les fonts consultades han deixat clar que no es tracta tant d’inversors estrangers sinó que en molts casos són inversors locals que també juguen a guanyar diners en pocs temps, és el fet que als deu anys no s’acabi la plusvàlua. Això fa que propietaris que compren “per maquillar i posteriorment revendre no ho tinguin tan fàcil” i acabin desestimant alguna operació que tinguessin sobre la taula o que haguessin pensat dur a terme.
El gran inconvenient en el dia a dia, tant dels possibles compradors ordinaris com de molts agents immobiliaris que no es mouen ni en altes esferes ni en la gama alta, és el fet que “el producte de preu assequible, també el de compravenda, no existeix, amb la qual cosa és molt difícil que el mercat rutlli”. Per tant, els suposats immobles de luxe no només estan trinxant el mercat del lloguer sinó que estan afectant moltíssim el sector immobiliari global per beneficiar unes poques agències o gestors que treballen amb un producte molt determinat i inabastable per a la majoria.