La proposició de llei presentada per la formació té la voluntat d’aturar “l’ofec” al qual està sotmès aquest col·lectiu. La majoria dels autònoms, ha apuntat, “no tenen cap ingrés i no està rebent cap ajuda”. El text inclourà diferents mesures, entre elles que la prestació que es va fixar a la segona Llei Òmnibus es pugui percebre no només des de maig, com està establert, sinó des de l’inici de l’emergència sanitària, a mitjans de març. A més, s’elevaria la quantitat a percebre fins als 1.283,25 euros, que suposaria el 60% de la base de cotització.
La formació també vol que hi puguin accedir més treballadors per compte propi que els establerts a la llei en vigor. Així, volem ampliar la prestació a aquells que cotitzen al 125% i al 150%. Un altre punt clau és l’eliminació de la disposició que impedeix, amb la legislació a la mà, que un autònom rebi l’ajut i, al mateix temps, pugui acollir-se a una altra de les mesures del text: la suspensió o la reducció de la cotització.
Sobre aquest punt, López ha remarcat que la solució no pot ser, en cap cas, l’anunciada pel Govern, que aposta per fer-ho via reglament. “S’ha de fer per llei”, ha destacat, a la vegada que ha volgut recordar que la incompatibilitat “va ser clarament la voluntat dels legisladors”, en referència als grups de la majoria. “Hi havia una esmena del PS per eliminar-la i no es va acceptar. Aquí no hi ha hagut ni un error ni una omissió ni un redactat poc encertat, sinó una majoria clarament manifestada perquè fos així”, ha afirmat.
El parlamentari socialdemòcrata ha lamentat que, durant el treball de la segona Llei Òmnibus en comissió “ens haurien d’haver escoltat en aquests i en molts altres temes”. De fet, ha pronosticat que la majoria canviarà d’opinió en altres punts del text. També ha reclamat que “s’analitzi ràpidament la proposició de llei i es treballi en el millor termini possible”. De fet, ha apuntat que “si s’escolta els autònoms, es veurà que cal fer-ho ràpidament”.
López ha denunciat que el Govern manté una "política errònia" amb els treballadors per compte propi i ha exigit que la canviï perquè "els està escanyant"
López ha criticat el que al seu entendre és una “política errònia” del Govern vers els autònoms. “Els estan escanyant”, ha denunciat. Així, ha indicat que la majoria d’ells tenen “una gran dependència per obtenir ingressos mensuals; la mateixa que pot tenir un assalariat”. En canvi, a diferència dels treballadors per compte aliè, “molts d’ells no tenen absolutament cap ingrés i no tenen cap ajut directe a la seva economia professional i domèstica”.
A banda de la proposició de llei, el grup ha tramitat una demanda d’informació mitjançant la qual vol obtenir dades de les demandes de la prestació tramitades pels autònoms mixtes, aquells que també cotitzen com a assalariats. També hi ha una pregunta oral de cara a la sessió de Consell del dijous.
Les mesures incloses a la Llei
- La prestació específica pels autònoms es podrà cobrar des del 14 de març, dia de l’inici de la crisi sanitària i s’incrementaria fins a 1.283,25 euros en el cas dels qui cotitzen al 100%. També s’amplia a aquells cotitzants al 125% i el 150%.
- S’elimina la incompatibilitat existent entre percebre la prestació i la possibilitat d’acollir-se a reduccions o suspensió de les cotitzacions a la CASS.
- La possibilitat de reduir o suspendre la cotització es pot allargar un cop represa l’activitat si s’acredita una davallada significativa de la xifra de negoci en comparació a l’exercici anterior.
- Es preveu un règim de carència de les quotes corresponents als préstecs i altres operacions de finançament professionals.
- Reducció de les tarifes de FEDA i Andorra Telecom, del 100% si el negoci està tancat i el 80% en cas d’estar de guàrdia. Si es pot obrir, del 50% fins a un període de quatre mesos des de la represa de l’activitat.
Comentaris