Com han reconegut els consellers generals Pere Baró i Susanna Vela, algunes de les reivindicacions que es fan des del Partit Socialdemòcrata (PS) ja s’han fet anteriorment “i fins ara no ens les han comprat”. Però com que es consideren clau, s’insisteix. Els socialdemòcrates “busquem un pressupost que pugui resoldre els problemes del dia a dia” i que “posi les persones al centre, amb visió de futur i a llarg termini”. Per contra, el projecte de llei del Govern demòcrata és “curt terminista i sense visió de futur”. Els parlamentaris del PS també demanen deixar fora del pressupost totes aquelles propostes de canvis legals que no tenen impacte ni econòmic ni financer i, per tant, una part de les esmenes està destinat a “acabar amb el contraban legislatiu”.
“No pot ser que discriminem a les vídues.” I per això es fa una esmena, també recurrent, per intentar modificar la llei de la CASS i que la prestació de viduïtat s’estableixi “atenent a la persona que es mor i no a l’edat del cònjuge supervivent”
Una de les voluntats del PS és aconseguir millorar el poder adquisitiu de les ciutadanes i els ciutadans per diverses vies alhora que, també, posar fi a un seguit de pràctiques, especialment en matèria de prestacions, que al seu entendre causen discriminacions. Així, Pere Baró ha explicat que en lloc de traslladar tots els beneficis d’Andorra Telecom cap a les arques de Govern convertint d’aquesta manera l’operadora de telecomunicacions en “un impost encobert”, el PS és partidari que es redueixin tarifes i es creïn “paquets reduïts” tenint en compte diverses casuístiques. Però aquesta és una de les qüestions que “no hi ha manera que ens comprin”.
En relació amb prestacions que s’haurien d’afinar, n’hi ha de relatives a persones amb discapacitats i, també, aquelles que fan referències a les dones que queden vídues. “No pot ser que discriminem a les vídues.” I per això es fa una esmena, també recurrent, per intentar modificar la llei de la CASS i que la prestació de viduïtat s’estableixi “atenent a la persona que es mor i no a l’edat del cònjuge supervivent”, segons que ha explicat Susanna Vella, que també ha indicat que la revalorització de salaris i pensions es voldria que es fes a partir de sengles canvis a la llei de la CASS i a la del Codi de relacions laborals per tal que l’indexació amb l’IPC quedés establert ja de forma definitiva.
SALARIS I PENSIONS
La parlamentària socialdemòcrata ha deixat clar que no estan pas en contra que hi hagi salaris o pensions que s’incrementin per sobre del cost de la vida. Però com que “no hi ha manera de posar d’acord la patronal i els sindicats, una mesura seria posar per llei que com a mínim s’han d’indexar els sous amb l’IPC, que no vol dir que no es pugui fer un altre tipus de llei amb increments més elevats”, ha indicat Vela. Baró hi ha afegit que si “l’únic que augmentem és el salari mínim al final cada cop més persones percebran aquest salari mínim”, quan “el cost de la vida ha augmentat per a tothom”.
Vela, al seu torn, i tot i indicant que la revalorització indexada amb l’IPC també ha de servir pel peu del punt de la CASS quan es ven, ha recordat que “hi ha pensionistes als quals no se’ls ha incrementat mai la pensió perquè són una mica més elevades que les mínimes”. I aquesta decisió acaba suposant també un greuge per aquestes persones. Per tant, el mínim per a tothom hauria de ser l’IPC, “i si les empreses o la CASS decideixen apujar més, no hi estarem pas en contra”, ha indicat la presidenta suplent del grup socialdemòcrata.
Altres mesures que es pretenen impulsar a partir de les esmenes que ha presentat aquest matí el PS fan referència, per exemple, a una millora de les entitats com pot ser el Fòrum de la Joventut. O els sindicats, que els socialdemòcrates consideren que han de poder estar més equiparats a la patronal. Per això es restarien 100.000 euros de la partida prevista per a la Cambra de Comerç i s’injectarien a l’activitat sindical.
NATALITAT, HABITATGE, TURISME
Tres elements importants que posen de relleu les esmenes socialdemòcrates tenen a veure amb prestacions familiars i natalitat, amb el fons que ja existeix de turisme però que es voldria reorientar una mica i amb un programa per facilitar la compra d’habitatge que caldria desenvolupar per via reglamentària. D’entrada, el PS es planteja -si s’acceptés l’esmena, és clar- “recuperar tot un seguit d’eines que ja existien i que el Govern de DA va eliminar”. Es referia Vela amb aquests termes a la branca de prestacions familiars que tenen com a objectiu combatre “la baixa natalitat i fecunditat”.
Quant al programa per l’adquisició d’habitatge de compra “a preu assequible”, un 30% seria de subvenció governamental i “quedaria gravat amb el pis pel moment que es vulgui vendre”
El grup socialdemòcrata vol que aquesta branca de la CASS que es creu que caldria reactivar sigui contributiva. Com ho havia estat. I que facilitava una prestació per fills a càrrec, per adopció, per naixement… “Els índexs (de natalitat) cada vegada són menors, i és molt preocupant i ens hem de posar a fer feina abans que ens exploti a la cara com ja ha passat amb l’habitatge”, ha remarcat la presidenta suplent del grup del PS que ha deixat clar que el Govern via ajuts socials no contributius facilita algunes prestacions. Però no és això el que es busca. “No estem d’acord amb mesures assistencials.” D’aquí que es defensi la contribució individual que fa que cada ciutadà es responsabilitzi una mica més de tot plegat.
Pere Baró ha estat l’encarregat d’enunciar la voluntat que es creï un programa per l’adquisició d’habitatge de compra “a preu assequible”. Un 30% seria de subvenció governamental i “quedaria gravat amb el pis pel moment que es vulgui vendre”. Malgrat que aquest terç del cost no portaria interessos associats, gravant-ho amb el propi habitatge s’evitarien especulacions. Si el pis no es ven mai, l’aportació del 30% hauria estat “a fons perdut”. La resta, el 70%, s’hauria de finançar a partir d’un préstec bancari a interès baix negociat prèviament pel Govern amb les entitats bancàries i que l’usuari beneficiari hauria de retornar en un termini d’entre 20 i 30 anys. En tot cas, les condicions exactes s’haurien d’establir a través de reglament.
I pel que fa al fons de turisme dotat essencialment per part de la recaptació de la taxa sobre l’allotjament turístic es vol que “es concreti” més. I que “quedi ben clara la destinació del fons”. Susanna Vela ha explicat que “sempre insistim en la promoció turística però ens oblidem dels recursos culturals”, que també haurien de veure’s ‘alimentats’ pel mateix fons turístic, un terç del qual anirien al fons verd que ha d’impulsar la transició energètica i ha de combatre el canvi climàtic.
Comentaris