Patronal i sindicats accepten abordar l’increment salarial per sectors

La coincidència entre representants empresarials i dels treballadors es podria trencar en funció de l’augment que s’accepti del sou mínim, tot i que les dues parts són conscients que ha d’anar més enllà de l’IPC

Gerard Cadena valorant la reunió del CES.
Gerard Cadena valorant la reunió del CES. Toni Solanelles

Patronal i sindicats estan d’acord en tractar els increments salarials per a l’any que ve de forma sectoritzada. Això sempre que hi hagi un increment molt notable quant al sou mínim interprofessional. Encara passaran setmanes abans que els representants empresarials i els dels treballadors no comencin a abordar cara a cara l’actualització salarial que hi haurà d’haver per al 2025. Però en el mètode inicial hi ha força consens. Una altra cosa seran els elements de detall i fins on estan disposats a anar els uns i fins on voldrien que s’incrementessin els sous, els altres.

Tant el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, com el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, s’han referit a la qüestió després de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES). Per al representant dels empresaris, el fet que “hi hagi canvis substancials entre un sector i un altre” fa que sigui “més just i més equilibrat que s’abordin” els increments de manera sectorial. “Hi ha una disparitat molt important”, ha indicat Cadena, que ha explicat que el primer que hi ha d’haver és un increment clar del salari mínim, “i ja estem d’acord que sigui superior a l’IPC”.

“Quin és el preu de mercat d’un habitatge? Quin és el preu del lloguer d’un pis? Quin cost té la cistella de la compra? Fa molts anys que anem donant voltes a la tassa”, ha remarcat Ubach

En tot cas, el primer que està fent la CEA és “un estudi a nivell privat, nostre” per poder plantejar una alternativa als sindicats. L’USdA també té algunes idees al cap. Però unes de les grans dificultats, segons Ubach, és que l’administració no disposi de prou dades. “Quin és el preu de mercat d’un habitatge? Quin és el preu del lloguer d’un pis? Quin cost té la cistella de la compra? Fa molts anys que anem donant voltes a la tassa”, ha remarcat Ubach, que ha reclamat “un estudi molt acurat” per no anar donant “voltes i voltes”.

El secretari general de l’USdA ha reconegut que “tenim el mateix problema que té la CEA, que no tenim dades”. Amb tot, ha deixat clar que “primer s’ha d’augmentar el salari mínim interprofessional de manera estrepitosa” per després tractar els increments per sectors que no es veuen pas malament. Però Gabriel Ubach ha recordat que “tothom que es dedica al sector del comerç o de l’hostaleria” es troba majoritàriament en una banda salarial situada al tomb del sou mínim.

Però als sindicalistes, el que és clau és aclarir el nivell de vida que hi ha al país i, en aquest sentit, “acabar amb l’especulació immobiliària” o permetre que els residents i nacionals puguin adquirir o llogar habitatges a un preu per sota del que seria el preu de referència per a l’interessat forani seria clau. Tanmateix, el salari hauria d’estar entre un 60 i un 70% per sobre del que costi el preu de l’habitatge, partint de la referència que allò destinat al domicili per viure no ha de suposar una despesa superior al 30% dels ingressos, ha explicat Ubach.

LLEI ÒMNIBUS

Cadena i Ubach s’han referit a la qüestió salarial després d’un CES en què bàsicament han tractat la llei òmnibus sobre habitatge i creixement sostenible. En aquest sentit, el president de la patronal ha indicat que “s’han fet certs retocs que els hem d’analitzar amb profunditat” i, en tot cas, “hi ha alguns problemes que poden sorgir per manca de dades”, com ha apuntat també el líder de l’USdA ja per la qüestió que bascula entre l’habitatge i els salaris. 

“Dels 2.000 pisos buits que no tenen consum, ja se n’han trobat 200, a Encamp, que no tenen consum perquè s’han enderrocat”, ha informat Cadena

Gerard Cadena ha explicat que aquest dimarts es parlarà amb tots els associats sobre el projecte de llei que se’ls ha presentat aquest dilluns i a partir d’aquí s’anirà recopilant les visions d’uns i altres per tal que, “a partir del setembre, puguem estar en disposició de donar la nostra posició”. La voluntat de la CEA és reunir-se amb tots els grups parlamentaris per tal que, aquells que ho considerin, impulsin esmenes per modificar el text en el sentit que la patronal estimi convenient, partint de la base, per exemple, que hi ha qüestions com els pisos buits o els habitatges dedicats a l’allotjament turístic i que si no estan situats en immobles majoritàriament dedicats a aquesta mateixa finalitat, s’hauran de posar al mercat per a llogar-los.

El president de la patronal ha posat l’exemple del fet que dels 2.000 pisos buits “que no tenen consum, ja se n’han trobat 200, a Encamp, que no tenen consum perquè s’han enderrocat”. I això s’ha pogut aclarir a partir de les dades facilitades pels comuns. En aquest cas, ha manifestat Cadena, les parròquies altes han tramès les dades. En canvi, però “no tenen les dades ni d’Andorra la Vella ni d’Escaldes i això els condiciona molt”, perquè els pisos buits són aquells que preferentment haurien d’aflorar en el mercat de lloguer.

IMG 5972
Gabriel Ubach oferint les seves impressions després de la reunió del CES.

Gabriel Ubach ha deixat clar que si aquesta llei “ha de ser la panacea”, el primer que s’ha de fer és “definir què és un preu o un lloguer assequible”. I que aquesta definició “el Govern no la vol fer” perquè llavors l’únic que acaba dient és que sigui el preu de mercat menys un 25%. Però llavors es vinculat a un altre indicador, el preu de mercat, que tampoc és evident i que, a priori de l’USdA, s’hauria de limitar, almenys per als andorrans i residents.

El líder sindical ha posat en relleu, encara, dues qüestions més. Una, el fet que la llei en qüestió hauria d’anar “més ràpid del que està anant”. De l’altra banda, Ubach ha lamentat que quant a l’impost sobre els pisos buits només s’imposi una sanció de “50 euros el metre quadrat, quan hauria de ser molt més alt” ja que, en cas contrari, a depèn de quin propietari li continuarà convenint molt més pagar la multa que fer aflorar l’habitatge que tingui mort de riure.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending