Moody’s torna a alertar dels perills de no tenir prestador d’última instància per als bancs

“La dimensió relativa molt gran del sector bancari andorrà, amb un actiu total que representa el 544% del PIB el 2023, representa un repte creditici per a Andorra”, avisa la qualificadora

Moody's ha emès l'informa de revaloració aquest divendres. ARXIU

L’agència de ràting Moody’s torna a alertar dels perills que suposa el fet que Andorra no tingui un prestador d’última instància per al sistema financer donada la dimensió que té el sector bancari en relació amb la mida del país. Hi fa referència la qualificadora en el seu informe de revaloració del ràting país emès aquest divendres i en què manté la qualificació en Baa1, destacant la solidesa de les institucionals i l’atractiu fiscal que encara genera el Principat. 

L’informe manté que “des d’una perspectiva macroeconòmica, observem que l’absència d'un prestador de ple dret d’últim recurs és una limitació per als responsables polítics andorrans, en part mitigada per la creació d'un mecanisme de provisió de liquiditat d'emergència a finals de 2022”. En certa manera també, Moody’s destaca el fet que el sector públic disposa de “grans actius líquids”. I remarca que “al 2022, aquests actius van ascendir a 2.100 milions d'euros, equivalent al 65% del PIB d’Andorra”. 

Moody’s preveu un creixement de l’economia andorrana d’un 3,2% en dos anys

Amb tot es deixa clar que el sector bancari, segons com, pot comportar un risc per al país i, per tant, una rebaixa del ràting actualment estabilitzat en l’esmentat Baa1. “La dimensió relativa molt gran del sector bancari andorrà, amb un actiu total que representa el 544% del PIB el 2023, representa un repte creditici per a Andorra atès l'impacte negatiu que tindria un xoc al sistema bancari sobre l'economia i les finances públiques del país”, indica l’informe que, com ja es va dir, preveu que el creixement del PIB real arribi a l’1,8% aquest 2024 i a l’1,4% el 2025.

Amb la recuperació del turisme completada, la demanda interna es veurà sostinguda per un fort mercat laboral i les entrades migratòries. Paral·lelament, el superàvit fiscal d'Andorra va assolir el 2,3% del PIB el 2023 des del 4,8% del 2022. De cara al futur, Moody’s preveu un superàvit de les administracions públiques del 2,1% del PIB el 2024 i del 2,4% del PIB el 2025, i la ràtio de deute públic disminuirà. al 34,2% del PIB el 2025, des del 36,5% del PIB el 2023.

“L’adopció de noves reformes en els àmbits de les pensions i l’assistència sanitària que limiten l’augment de la despesa relacionada amb l’envelliment, i l’evidència que la implementació de l’acord d’associació amb la UE comporta un creixement econòmic significativament més elevat, pressionaria a l’alça la qualificació”

La reforma de les pensions i l’acord d’associació des d’una perspectiva positiva, i un creixement anormalment més lent com a element negatiu, serien elements que podrien modificar en el temps les perspectives indicades per Moody’s en el seu informe. En efecte, “l’adopció de noves reformes en els àmbits de les pensions i l’assistència sanitària que limiten l'augment de la despesa relacionada amb l'envelliment, i l'evidència que la implementació de l’acord d’associació amb la UE comporta un creixement econòmic significativament més elevat, pressionaria a l'alça la qualificació”

A més es destaca que “una reducció de la dimensió relativa del sector bancari i una evidència més que el sistema suposa un menor risc per al sobirà andorrà també seria positiu de crèdit”. Per contra, ja s’ha apuntat, “la perspectiva podria canviar a negativa si les perspectives de creixement a mitjà termini d’Andorra empitjoressin en relació amb el nostre escenari de referència”. En aquest sentit, “un creixement més feble i una major volatilitat econòmica afectarien negativament les finances públiques, la qual cosa podria provocar una intervenció del govern que pressionaria a l'alça les necessitats d’endeutament del país i, finalment, el deute públic”

“Una inversió de l’impuls de la reforma també seria negativa per al crèdit, ja que indicaria una configuració institucional més feble del que suposem actualment. Finalment, un debilitament del sector bancari andorrà que amenaçava el creixement econòmic i la salut de les finances públiques pressionaria a la baixa la qualificació”, acaba concloent l’informe de Moody’s emès aquest divendres a tocar la mitjanit.

Etiquetes: