Ha estat el ministre de Finances, Ramon Lladós, qui ha defensat la necessitat de l’augment plantejat. I només el representant demòcrata, el conseller general David Montané, ha emès una opinió més o menys extensa. La resta de grups han donat suport a la mesura sense massa explicacions. Això sí, en el cas dels socialdemòcrates i Andorra Endavant, Susanna Vela i Carine Montaner han agraït a Lladós el fet que ja la setmana passada els exposés la voluntat de tramitar el projecte de llei que s’ha aprovat aquest dijous.
El titular de Finances ha explicat que des del 6 d’octubre del 2022 no es feia cap increment de taxes, i que “malauradament les polítiques impositives han estat molt diferents” a Espanya i França. Els veïns del sud mantenen una estabilitat de preus des del 2016, però els francesos van encarir el tabac a principi d’any i han mostrat la seva voluntat de fer augments de manera consistent i constant, amb la qual cosa, segons Lladós, “es fa necessari” l’increment per evitar “efectes perniciosos per la diferència massa elevada amb França”.
Amb tot, el ministre ha defensat que l’augment plantejat és “moderat” i ha de permetre “mantenir la competitivitat del sector i al mateix temps mostrar el nostre compromís en la lluita contra el tràfic il·lícit del tabac”. L’exposició i voluntat ministerial, s’ha dit, ha rebut el ple suport de tots els grups de la cambra. I especialment significativa ha estat l’aportació demòcrata tramesa a partir de l’al·locució de David Montané.
IMPORTÀNCIA ECONÒMICA
El conseller general demòcrata ha destacat la importància “per a la nostra economia i per a les arques de l’Estat” del tabac que va permetre deixar l’Andorra rural per tal que entrés a un país de serveis i, a la fi, un país ric. En aquesta evolució, el tabac “hi ha contribuït de manera molt important”. Montané ha repassat que a Andorra hi ha sis fàbriques de tabac que generen uns 600 llocs de treball i que permet que es compri la collita nacional.
Més dades facilitades per Montané en relació amb “aquest sector que té una importància significativa dins l’economia andorrana”. Hi ha 450 colliters, la recollida del tabac dona feina a més de mil persones i “entre un 17 i un 18% del total dels ingressos de l’Estat” provenen de la taxa que aquest dijous s’ha incrementat, una recaptació que “gira al tomb dels cent milions” d’euros. El parlamentària demòcrata, que ha assegurat que la presència del tabac, “el manteniment d’aquest monocultiu, ha ajudat a reduir la pressió urbanística”, ha explicat que “la nostra voluntat és mantenir un diferencial perquè Andorra sigui atractiva comercialment” i ha explicat que l’increment tributari suposarà recaptar “més de 4,7 milions d’euros”.
Comentaris (4)