Els presidents dels tres grups parlamentaris que fan costat a l’executiu de Xavier Espot, el demòcrata Carles Enseñat, el liberal Ferran Costa, i el ‘cecé’ Carles Naudi, han comparegut per respondre a les “falsedats” que al seu entendre hauria estat llançant el líder parlamentari socialdemòcrata, Pere López. Falsedats que, sobretot, tenen a veure amb qui s’ha reunit amb qui i quan i per què. Els presidents de la majoria han assegurat que han mantingut i mantenen tot un seguit de contactes -des del 5 de febrer com a molt aviat; el projecte de llei es va aprovar l’octubre- amb una corrua de gent més que notable entre els quals el ponent de l’esmena que podia obrir la caixa dels trons, el republicà Joan Margall, per explicar-los la realitat andorrana.
Enseñat, Costa i Naudi han assegurat que havien preferit “fer-se l’andorrà”, en terminologia emprada pel líder de Ciutadans Compromesos (CC), i treballar “amb discreció” i de manera “coordinada i estructurada” amb el Govern, un format al qual també s’hauria convidat el PS que segons els parlamentaris de la majoria hauria preferit tirar per la via “unilateral i solitària”. Davant del fet que s’hagi posat en dubte o fins i tot negat que els grups de la majoria haguessin fet cap contacte, finalment han sortit públicament a mostrar el seu posicionament i la informació rebuda amb la llista de contactes fets o per fer.
La relació de noms
Els parlamentaris de la majoria han assegurat que el Govern i l’ambaixada han fet la feina. I que tant els ministres d’Afers Exteriors, Maria Ubach, com el de Finances, Eric Jover, s’han reunit amb els seus homòlegs igual com l’ambaixador andorrà a Madrid, Vicenç Mateu, ha mantingut contacte amb l’expresidenta del Congrés espanyol i dirigent del PP Ana Pastor. En aquest marc, els presidents demòcrata, liberal i de CC han posat sobre la taula una llista que inclou els nacionalistes catalans (PdeCAT) Sergi Miquel i Ferran Bel; trobades amb representants de Junts capitanejats per la seva portaveu a Madrid, Míriam Nogueras; reunions amb els diputats del PNB Aitor Esteban i Idoia Sagastizábal.
També una trobada amb els populars María Angeles Esteller, Eloy Suárez i Mario Garcés; el representant de Ciudadanos Edmundo Val, la socialista Patrícia Blanquer i fins i tot el diputat del Partit Regionalista Cantàbric José María Mazón. En la relació s’hi hauria d’incloure també en els propers dies representants d’Unidas Podemos i està clar, això sí, que Ferran Costa s’ha reunit amb els republicans Joan Margall, Joan Capdevila i Gabriel Rufián. De fet, el president liberal ha deixat la compareixença d’aquest dilluns minuts abans que s’acabés per acudir a cercar l’AVE de camí cap a Madrid.
Enseñat manté que Pere López “en lloc d’explicar l’homologació” per a la qual durant tants anys ha treballat Andorra, el que potser hauria fet és “prometre una equiparació fiscal” en el cas que mai el PS governés al Principat
Els parlamentaris de la majoria han assegurat que si han acabat compareixent per donar explicacions dels contactes era perquè s’havien posat en dubte. De fet, des de l’entorn socialdemòcrata, en aquesta ‘guerra diplomàtica’ per veure qui té més contactes, s’ha insistit que fins la setmana passada ningú de l’entorn del Govern d’Andorra havia contactat amb cap dels partits ‘grans’ del Congrés, a excepció de la trobada amb ERC que el PS sí que reconeix perquè n’hauria tingut constància després de reunir-se amb altres representants republicans distints dels que van contactar amb Ferran Costa. De fet, que el president liberal acudís aquest dilluns cap a Madrid per fer trobades aquest dimarts evidencia, segons el PS, que “s’estan fent els contactes i les reunions a corre-cuita i a remolc”.
Els representants de la majoria parlamentària, que han acusat Pere López de buscar “la fotografia o el titular”. Ho ha dit Carles Enseñat, que ha fet una demostració de prudència emprada pel demòcrata de portes en fora -de fet, ha reconegut que s’havia optat per la discreció perquè a Espanya es deixés de posar el focus sobre el Principat- no ho ha estat tant de porta endins. En aquest sentit, ha vingut a dir que potser Pere López en els seus contactes amb formacions polítiques espanyoles el que ha anat a fer, “en lloc d’explicar l’homologació” per a la qual durant tants anys ha treballat Andorra, el que potser hauria fet és “prometre una equiparació fiscal” en el cas que mai el PS governés al Principat. “No m’agradaria pensar que ha anat a fer aquest discurs”, ha vingut a dir Enseñat.
Sobre aquesta qüestió concreta, Pere López ha recordat a la majoria parlamentària que haurien de recordar els programes electorals tant d’algunes de les formacions que donen suport al Govern -especialment el dels Demòcrates, que plantejava alguns increments impositius o noves figures- i també el del PS. En tot cas, ha deixat clar que els contactes que ha fet els ha fet per deixar clara la feina d’homologació que ha dut a terme el Principat la darrera dècada.