Espot ha respost, amb una extensa reflexió després de la seva visita a AINA -i els temes els ha posat el propi mandatari sobre la taula quan se li ha demanat sobre quins neguits li havien expressat especialment els joves monitors i participants en les colònies-, a les manifestacions dels propietaris de terres del Principat. I a d’altres agents econòmics. De fet, el mandatari governamental ha deixat clar que el seu gabinet “no és el govern ni dels propietaris de terrenys ni el dels grans promotors immobiliaris, però tampoc el de les associacions ecologistes ni el d’aquells que voldrien aturar la inversió estrangera. Som el Govern d’Andorra amb una línia ideològica centrista”. I en aquest sentit ha expressat la recerca de solucions, sense que siguin miraculoses, “des de la centralitat política”.
Certament, Espot no ha concretat res de res més enllà de deixar clar que cal mantenir el model història de sojorn i treball. És a dir, que s’ha de garantir tant com es pugui que qui treballi a Andorra pugui viure també al país. Això sí, qui vulgui viure a l’Alt Urgell, per posar un exemple, també ho hauria de poder fer. Però no es pensa fomentar el treball fronterer, que hi ha de ser, com a eina per solucionar els problemes interns d’habitatge. De fet, ha recordat que a la Seu d’Urgell i més enllà també hi ha serioses dificultats per trobar un lloc on viure en condicions assumibles. “No és problema pròpiament d’Andorra” i “és molt difícil de resoldre”, ha deixat clar el màxim responsable de l’executiu.
CRÉIXER MILLOR QUE DECRÉIXER
Espot ha afirmat que els joves amb els quals ha departit menú li havien parlat d’habitatge però també del “creixement sostenible del nostre país”. El mandatari polític ha remarcat que si bé el problema de l’habitatge ve de més lluny, la qüestió de la creixença urbanística és més sobrevinguda. De fet, i amb la pandèmia encara collant fort, “fa un any encara teníem el dubte de si tornaríem a créixer”. Ara, almenys urbanísticament, no hi ha dubte. “És millor créixer que decréixer; però també és millor créixer de forma sostenible que fer-ho de manera desordenada”, ha remarcat el dirigent demòcrata.
Per això Espot ha destacat que cal fer un “treball transversal de consens” i uns “processos de reflexió i fins i tot de decisió que ja s’han adoptat en algunes parròquies”. El cap de Govern ha evitat admetre que parlava d’Ordino i la modificació urbanística per frenar creixements desmesurats. Però sí que ha deixat clar que els comuns hi tenen molt a dir. De fet, en la gestió del sòl, les parròquies tenen molt pes. Espot ha deixat clar que la reflexió ha de ser diferent, per exemple, per Ordino que per Andorra la Vella.
Però que cal anar en compte amb el fet que “un creixement desorbitat, desaforat”, no acabi comportant diverses velocitats en l’avenç, en el progrés, dels diferents territoris que configuren el Principat. Com el de l’habitatge, el tema del creixement sostenible no és cosa fàcil. Ni normativament ni de cap forma. Ara bé, Espot ha deixat que si del procés d’anàlisi i reflexió que es faci amb els comuns en ressurt la necessitat de modificar la llei del sòl per fer-la més estricta, Govern procedirà a impulsar els canvis que s’acordin.