Espot alerta del perill de ‘jugar’ amb uns ‘aranzels americans’ més baixos que els de la UE

El cap de Govern recorda que hi ha un acord duaner que vincula Andorra, i tot fent una crida a teixir aliances público-pivades, defensa que l’acord d’associació ha de ser l’eina que permeti afrontar al país reptes com la diversificació econòmica

Un moment de la intervenció de Xavier Espot en l'acte de l'EFA.
Un moment de la intervenció de Xavier Espot en l'acte de l'EFA. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, ha alertat del perill que es vulgui veure Andorra com un ‘refugi’ respecte de les polítiques americanes pel fet que Donald Trump hagi decidit aplicar al Principat uns aranzels comercials de només el 10% quan als països de la Unió Europea (UE) els ha imposat un 20%. Espot, que ha recordat que hi ha un acord duaner amb la UE que vincula Andorra, ha insistit en una expressió que usa de tant en tant: “Jo no soc massa partidari de la teoria de viure del marge i al marge.” Com a premonició genèrica sobre els aranzels, Espot ha indicat que “l’impacte que preveiem no és molt significatiu però, en general, tampoc ho podem qualificar com una bona notícia”.

Espot ha fet tot un seguit d’interessants reflexions, malgrat que en molts casos eren reiteratives, després de l’acte de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) en què s’ha exposat la interpretació de l’economista Javier Díaz-Giménez al tomb de l’estudi macroeconòmic comparatiu que ha realitzat. Entre altres coses, el mandatari governamental ha insistit en què la voluntat és que les persones que resideixen al país hi puguin continuar vivint, i que a poc a poc es puguin afegir nous sectors d’activitat econòmica “que facin que puguem créixer al mateix ritme en el nostre PIB o fins i tot més sense fer venir tanta gent”.

En primer lloc, el cap de l’executiu ha respost al neguit que suposen els ‘aranzels americans’ i l’opció apuntada per l’esmentat Díaz-Giménez que Andorra pogués treure profit en l’entorn europeu per fet de tenir uns gravàmens inferiors als 27. Però ja durant l’acte públic, Espot, que ha fet una crida a teixir aliances entre els sectors públics i privats, ha advertit que seria molt complicat per l’existència d’un acord duaner que només deixa fora els productes agrícoles. 

“És evident que nosaltres tenim un acord duaner amb la Unió Europea i, per tant, aquells aranzels que la UE acabi aplicant en els productes no agrícoles, nosaltres, de retruc, els haurem d’acabar aplicant. I, per tant, aquells productes que importem dels Estats Units els haurem d’importar a un preu més car del que ho fem avui”

“És evident que nosaltres tenim un acord duaner amb la Unió Europea i, per tant, aquells aranzels que la UE acabi aplicant en els productes no agrícoles, nosaltres, de retruc, els haurem d’acabar aplicant. I, per tant, aquells productes que importem dels Estats Units els haurem d’importar a un preu més car del que ho fem avui”. En conseqüència, “tampoc no és una bona notícia per a la nostra economia”. Però en tot cas “penso que tot plegat s’ha de relativitzar” atenent el fet que “les nostres importacions i exportacions dels Estats Units són relativament residuals comparades, diguem, amb els països del nostre entorn. Per tant, des d’aquest punt de vista, l’impacte que preveiem no és un impacte que sigui molt significatiu, però, en general, tampoc ho podem qualificar com una bona notícia”.

Sobre l’opció concreta de poder intentar treure rèdit a una pressió més baixa que a la resta de la UE, Espot ha recordat que l’acord duaner suposa “evidentment molts més avantatges que inconvenients”. I vist així, “aquestes possibles oportunitats crec que es redueixen substancialment. Hi poden ser, per exemple, els productes agrícoles, però crec que són encara més residuals les oportunitats que els desavantatges que ens pot aportar totes aquestes decisions tarifàries per part dels Estats Units. I jo no soc massa partidari de la teoria de viure del marge i al marge”

Segons Espot, aquesta manera de fer “fins ara no ens ha donat massa bons resultats, però, evidentment, de totes les situacions se n’han d’extreure oportunitats”. Ara bé, en cap cas es pot “comprometre les nostres relacions exteriors i els convenis internacionals que actualment tenim subscrits”. Una altra cosa és poder cercar oportunitats en camps com els serveis o la tecnologia sobre els quals els Estats Units no té un interès especial i tampoc no vinculen l’acord duaner. Però en tot cas són nínxols en què “ja estem treballant”. I així ha pogut esmentar la idea d’implementar un parc tecnològic a l’edifici de l’antiga Catsa.

ACORD D’ASSOCIACIÓ I ALTRES

Espot també s’ha referit a l’acord d’associació i els seus efectes, tot deixant clar que “és un error creure” que l’entesa amb Europa “resoldrà els nostres grans reptes, els nostres models de futur. Això ha de ser una decisió prèvia com a país”. Ara, una vegada s’hagin adoptat aquestes decisions, per al cap de Govern l’acord pot ser una eina per fomentar la diversificació econòmica, ja que la concentració en uns pocs sectors “és el que ens fa dèbils”. El cap de Govern ha deixat clar que no s’ha de “renunciar als nostres sectors econòmics tradicionals però sí crear nous sectors econòmics que ens diversifiquin i ens facin ser més resilients”. “Per fer-ho és veritat que l’instrument es diu acord d’associació”, ha insistit el dirigent polític.

Xavier Espot ha indicat que un dels reptes és no només créixer en PIB sinó també i sobretot en PIB per capita. “És a dir, que la gent cada cop sigui més rica, tingui més diners a la butxaca, però és evident que no ho podem fer creixent demogràficament com ho hem fet els últims deu anys”. “No podem continuar fent venint cada cop un 10% més de la nostra població, no podem fer venir cada any 6.000 o 8.000 persones més al nostre país i, per tant, des d’aquest punt de vista hem de crear activitats” que permetin créixer econòmicament però sense tanta necessitat de mà d’obra presencial.

54430063090 15c5ac6ea6 o
Espot fent les seves aportacions en l'acte de l'EFA, en què ha precedit l'economista Javier Díaz-Giménez. | CARLES ESTEVE

Això sí, Espot ha deixat clar que els ciutadans que estan a Andorra “hem de fer el possible que puguin continuar a Andorra de manera absolutament digna”. Una altra cosa és que aconseguint fer virar el model econòmic, de forma natural també es pugui controlar en major mesura el creixement demogràfic. “A partir del moment que vagin pesant més activitats que actualment no existeixen i que no necessiten tants treballadors forans, el nostre model demogràfic també s’anirà matisant i s’anirà moderant”, ha indicat Espot deixant que que la bona gestió pública “no ens ha de fer baixar els braços”.

I és que, ha reiterat el cap de Govern com ha fet en altres ocasions, “s’ha de tenir una mirada llarga” i tenir clar que les xifres de PIB i creixement no se sostindran de per vida. “Perquè tenim la responsabilitat de governar” i de fer-ho per tothom i a llarg termini, per molt que també “podria venir aquí, treure pit i ser autocomplaent i dir que les xifres són fantàstiques, perquè ho són. Són molt bones i crec que obeeixen a una bona gestió”, ha afirmat.

Comentaris (22)

Trending