L’Empresa Familiar dubta de la capacitat de Govern de fer un bon acompanyament cap al mercat europeu

El president de l’EFA recorda que “l’intervencionisme” en aspectes com els salaris o l’habitatge sense que s’aconsegueixi els efectes desitjats “no ajuden” i anuncia que s’estan elaborant diversos informes sobre l’impacte de l’acord d’associació

Daniel Armengol durant la presentació del XXVè Cicle d'Empresa Familiar Andorrana.

“Ens preocupa preferentment la capacitat del nostre Govern per poder fer l’acompanyament necessari perquè les empreses del país puguin participar en el mercat comú. I que no passi que el mercat comú se’ns mengi a nosaltres i no pas nosaltres a ell.” Com a declaració d’intencions del president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, no està gens malament. I això no vol dir, ha assegurat l’empresari, que l’associació patronal que encapçala estigui en desacord amb l’acord d’associació amb Europa que s’ha negociat.

De fet, l’EFA està fent fins a tres estudis, de naturaleses diferents, per poder saber “l’afectació i l’impacte en el quadre econòmic de les empreses familiars” que podria tenir el text negociat amb la Comissió Europea. Armengol ha admès que ara mateix no hi ha una posició unànime perquè hi ha sectors dins l’associació que tenen posicionaments molt diferents. Els estudis en curs han de permetre “canalitzar opinions de cara a tenir una posició” en vista al referèndum. Durant la propera tardor, com la Confederació Empresarial (CEA), hi hauria d’haver una línia més clara.

“Ens preocupa preferentment la capacitat del nostre Govern per poder fer l’acompanyament necessari perquè les empreses del país puguin participar en el mercat comú”

Armengol, preguntat per l’Altaveu, ha fet una petita lectura dels resultats de les eleccions europees. “Ahir es va veure un augment del pes de l’extrema dreta a nivell europeu”, ha afirmat el president de l’EFA, que fent referència a la digitalització empresarial -les manifestacions d’Armengol s’han dut a terme en el marc de la presentació del XXVè Cicle de l’Empresa Familiar Andorrana-, ha afirmat que “el populisme es basa” en les quatre claus que aporten les plataformes digitals: seguretat, resiliència, agilitat i innovació. 

El president de l’organització empresarial s’ha mostrat convençut que al Parlament Europeu hi haurà una aliança entre les tendències liberals-populars i el socialisme per tal de fer “una espècie de cordó sanitari” ves l’extrema dreta. Tot plegat “influirà a Andorra?”, s’ha demanat Armengol. Doncs, en principi, és de preveure, ha indicat Armengol, que “Europa serà capaç reconvertir-se” i reaccionar. Adaptar-se, canviar. Tot i que les resultats d’aquest diumenge “seran un toc d’alerta”.

Daniel Armengol també s’ha referit a “les bondats de l’acord d’associació”. I ha estat en aquest sentit que ha indicat que “ens preocupa preferentment la capacitat del nostre Govern per poder fer l’acompanyament necessari perquè les empreses del país puguin participar en el mercat comú”. No té clar que l’administració pugui donar les eines necessàries perquè les empreses andorranes puguin “ser competitives i ser fortes”. “Si ens explica bé que farà (el Govern) per ser més competitius i poder vendre des d’Andorra a la resta d’Europa estic convençut que els associats majoritàriament s’adheriran” a l’acord, ha dit el president de l’EFA.

El dirigent empresarial admet que “ens va sorprendre la llei òmnibus” i recorda que ““per prendre decisions certes s’ha de disposar de dades. I el Govern ha decidit sense massa dades al respecte, i hi ha mesura que no han causat l’efecte que han dit que causarien”

I ho ha dit després de deixar clar que en cap moment s’havia pronunciat en el sentit que el sentiment majoritari estigui en contra de l’acord amb Europa. Un altre cosa és els dubtes sobre les capacitats del Govern. “Més que dubtes són fets”, ha deixat clar un Armengol que s’ha queixat de “l’intervencionisme a nivell dels salaris, que en els altres països no hi és i aquí no ajuda; l’intervencionisme en l’habitatge sense causar els efectes que hauria i que, per tant, tampoc no ajuda”, ha remarcat un Daniel Armengol que ha lamentat les dificultats que tenen molts treballadors del país per poder accedir a un habitatge digne tant pels sous que hi ha com per les condicions de lloguer que es troben.

El president de la patronal familiar ha deixat clar que hi ha moltes mesures “que no ajuden” perquè no fan competitiu el teixit empresarial andorrà. “Som més competitius fiscalment”, ha deixat dit Armengol, que ha assegurat que amb això no n’hi ha prou i, per tant, acaba havent-hi el risc que “el mercat comú se’ns mengi a nosaltres i no pas nosaltres a ell”. I és que Daniel Armengol també ha reconegut que “ens va sorprendre la llei òmnibus” que planteja tot un seguit d’accions molt variades. Una llei que fa moltes setmanes que es va anunciar però que, en canvi, no té cap text encara negre sobre blanc.

Aplicat al projecte de llei que teòricament s’està elaborant, però també en general, el president de l’EFA ha destacat que “per prendre decisions certes s’ha de disposar de dades. I el Govern ha decidit sense massa dades al respecte, i hi ha mesura que no han causat l’efecte que han dit que causarien”. D’aquí que creu que en relació amb la llei òmnibus “s’hauran anat reconduint” situacions “a mesura que Govern ha anat tenint dades certes. Per exemple, a nivell de pisos buits sembla que ja no són tants com es deia”, ha conclòs.