El projecte de llei tramitat per la via de l’extrema urgència i necessitat fa compatibles, a partir d’una disposició addicional, que els autònoms puguin reduir o suspendre la quota a la CASS i, alhora, que puguin acollir-se a la prestació equivalent al salari mínim. Amplia l’accés a aquesta prestació a més treballadors per compte propi i, en el nucli dur de l’articulat, el que fa és establir tot un seguit de terminis sobre la represa judicial, posant molt accent en aspectes relacionats amb les eventuals fallides d’empreses o en qüestions vinculades a les custòdies de menors.
Pere López assegura que “no podem donar suport a coses que no són justes o que podem comportar situacions molt complicades per al sector turístic”
La sessió parlamentària que només tractava aquesta qüestió ha estat molt centrat en les rèpliques i contra rèpliques que han protagonitzat el cap de Govern, Xavier Espot, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata i cap de l’oposició, Pere López. Espot, que ha elogiat el paper de Terceravia i especialment de Josep Pintat, i els representants de la coalició governamental que han intervingut s’han esforçat per mirar d’arrencar el vot positiu del PS al projecte de llei que estava damunt la taula. Fins al punt que el president del grup liberal, Ferran Costa, ha arribat a reptar Pere López dient-lo que amb la decisió de no votar a favor d’un projecte que matisa alguns errors que conté la segona llei òmnibus s’hauria de dir que “el PS no dóna suport a mesures que amplien els ajuts als treballadors per compte propi”.
Però els socialdemòcrates s’han mantingut inalterables amb la seva posició inicial tot recordant, com ha fet Pere López, que quan s’hagi de debatre la proposició de llei presentada pel PS i que tenia com a finalitat resoldre les incongruències sobre els autònoms que presentava la segona llei de mesures excepcionals davant el coronavirus però també anar una mica més enllà “ja veurem si el senyor Costa, la senyora Molné o el senyor de Ciutadans Compromesos” fan costat a les demandes que, ha reiterat en diverses ocasions el líder parlamentari socialdemòcrata, els autònoms, que molts no tenen cap remuneració des del 13 de març, li reclamen.
López, que ha reconegut que els canvis en els terminis processals són “necessaris” però que hauria calgut “anticipar-se”, ha centrat la seva exposició, sobretot, en l’aspecte dels autònoms per acabar concloent que la tasca del Govern està evidenciant que ni és “una gestió eficient ni una bona governança”, i que l’únic que a parer seu està fent l’executiu és crear “més confusió i més nervis”. El parlamentari socialdemòcrata ha lamentat que el Govern hagi estat “cinc setmanes per entendre o assumir que allà on posa que és incompatible vol dir que és incompatible” i ha recordat que la voluntat d’alguns ministres -Eric Jover, Jordi Gallardo- era fer “un reglament aclaridor” que hauria comportat “una proposta inconstitucional”.
López, que també ha lamentat que el Govern, activant els pagaments de les rendes de lloguer d’establiments, està “forçant l’obertura” de certs negocis que potser no hi poden fer front, ha explicat que en el projecte de llei aprovat avui hi veuen més qüestions negatives que positives i això els ha dut a l’abstenció. “No podem donar suport a coses que no són justes o que podem comportar situacions molt complicades per al sector turístic”, ha asseverat el líder del PS al Consell General. Alhora, el parlamentari socialdemòcrata ha demanat “un altre tipus d’interacció” amb el Govern, amb una “relació més permanent, un diàleg més constant”.
Retrets cap als socialdemòcrates
El posicionament del líder del PS li ha valgut diversos retrets des de la bancada governamental. L’altre cap visible de l’oposició, Josep Pintat, s’ha mantingut en un discret pla i, amb dues breus intervencions només ha deixat palès que cal implementar un full de ruta i anar-lo seguint alhora que ha constatat que des de Terceravia s’havien fet aportacions tingudes en compte pel Govern i que haurien millorat el text. Però tant el cap de Govern, Xavier Espot, com els parlamentaris Ester Molné -i en menor mesura Mònica Bonell-, Ferran Costa i Carles Naudi han estat contundents amb López i el que han titllat d’una manera de fer de “doble discurs”.
La demòcrata Molné convida la cambra a "no perdre el temps en picabaralles innecessàries" i el liberal Costa acusa el PS de "tergiversar la realitat" amb un "doble discurs altament perillós"
La demòcrata Molné ha advocat per convidar la cambra a “no perdre el temps en picabaralles innecessàries” que és el que al seu entendre pretenia fomentar Pere López, alhora que ha deixat clar que “no és veritat” que la majoria governamental no ajudi els autònoms. Una altra cosa és que les presses del moment o l’excepcionalitat portin a haver de fer alguns “ajustos”. Molné, com també ha fet Bonell, que ha agafat la paraula especialment per mirar de convèncer els socialdemòcrates que calia un vot en positiu, ha deixat clar que Demòcrates “sempre estem al costat dels autònoms i del conjunt dels ciutadans”. De fet, la presidenta suplent de la formació taronja ha indicat que hi ha un compromís amb el país al qual el PS també s’hauria hagut de sumar.
Carles Naudi també ha lamentat que López i el PS no hagin volgut votar a favor del projecte de llei -de fet, els ho demanat explícitament que ho fes- i, sobretot, ha remarcat, en un to més global, que a diferència de les dues lleis òmnibus aquest tercer projecte de llei de l’era coronavirus “permet albirar una mica més d’optimisme” perquè ja se centra en la reobertura d’algunes activitats. Sens dubte, dels representants parlamentaris, qui més contundent ha estat amb els socialdemòcrates ha estat un Ferran Costa, liberal, que ha acusat fins i tot López de “tergiversar la realitat”. “El seu doble discurs sí que és altament perillós”, li ha etzibat Costa al conseller del PS després d’afirmar que “jo diria, senyor López, que vostè i jo, i els altres presidents, estàvem en la mateixa reunió on el cap de Govern” hauria demanat propostes, aportacions, per millorar el text aprovat aquest matí i on Espot hauria escoltat les suggerències socialdemòcrates.
Espot considera que la "confrontació, desqualificació i picabaralla permanent" que al seu parer comenta López "no és el que volen ara els ciutadans i les ciutadanes"
Justament, el cap de Govern ha insistit en aquest fet, en el fet d’escoltar i mirar d’integrar en el conjunt de mesures tantes aportacions com fos possible. Espot ha garantit que la “política de mà estesa” és real, i que si aconsegueix fer passar el missatge amb Pintat i no amb López potser és aquest darrer qui té el problema, ha insinuat. El mandatari governamental ha demanat al líder socialdemòcrata que faci la mateixa “autocrítica” que ell mateix fa alhora que li ha retret el posicionament de Pere López, els gests, els comportaments que hauria tingut, en relació amb l’actuació del Govern en la recerca de finançament internacional.
Xavier Espot, que en certa manera ha agraït al PS que s’hagi abstingut i no pas que hagi votat en contra del projecte de llei, ha explicat que s’ha mirat d’incorporar totes aquelles propostes que s’han considerat que milloraven el text, i tot retraient als socialdemòcrates que “poca cosa” haurien aportat, ha criticat les maneres de fer de “confrontació, desqualificació i picabaralla permanent” que a parer seu sol mostrar sovint Pere López. “Els ciutadans i les ciutadanes no és el que volen ara, i vostè encara no ho ha copsat”, ha acabat afirmant.
Comentaris (3)