La CASS preveu gairebé 1,5 milions l’any que ve per l’adaptació a Europa

S’ha de fitxar personal i contractar consultors experts internacionals en la implantació en altres seguretats socials d’acords com el que ha negociat el Govern i que s’afronta com si realment hagués de tirar endavant

Seu de la CASS al carrer Joan Maragall d'Andorra la Vella.
Seu de la CASS al carrer Joan Maragall d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) preveu haver de fer una despesa de prop d’1,5 milions d’euros l’any que ve per afrontar “els reptes” derivats de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) negociat pel Govern i que la parapública ha de tractar com si realment s’hagués de tirar endavant. Perquè com que els terminis d’implementació de l’acord són relativament curts, considera la CASS, cal tenir-ho tot a punt per si l’associació amb Europa anés endavant.

Al marge de les inversions o despeses que ja s’han anat fent els darrers temps, en el pressupost per al 2025 hi figuren tres partides que suposen una previsió d’1.408.000 euros. Així, es preveu la contractació de set efectius per afrontar certes qüestions específiques (208.000 euros). En una consultoria estratègica es preveu una despesa de 200.000 euros més. I la partida més voluminosa, d’un milió d’euros, és per a una consultoria de definició tècnica funcional de processos de seguretat social i de desenvolupament d’eines i programes. 

Façana principal de la seu social de la CASS.

Relacionat

La CASS contracta una consultora per avaluar l’impacte de l’entrada en vigor de l’acord amb la UE

Recorda la CASS que aquests recursos són “excepcionals” per “fer front a la possibilitat que calgui adaptar-se al cabal de la normativa comunitària de l’annex VI de l’acord d’associació amb la Unió Europea”. En el projecte de pressupost s’hi explica que “donat el considerable impacte que tindria l’adaptació i l’aplicació dels reglaments europeus en matèria de seguretat social en l’organització de la CASS, i tenint en compte els curts terminis d’aplicació de dita normativa, la CASS ha iniciat al mes d’abril d’enguany de la definició i planificació d’un pla director que recull els treballs a portar a terme”, “sempre i quan Andorra ratifiqui finalment l’acord d’associació durant l’any 2025”, es deixa clar.

Durant el que portem de 2024, en una primera fase d’execució del pla director del projecte d’adaptació l’acord d’associació amb la Unió Europea (PDUE), s’han conformat els equips i comissions internes encarregades de la valoració de l’abast de la coordinació dels reglaments europeus 883/2004 i 987/2009 en la normativa interna, liderats per professionals de perfil jurídic i de gestió de projectes. Més recentment s’han iniciat reunions formatives i informatives sobre l’aplicació de l’articulat europeu per part de la seguretat social andorrana amb països de conveni, concretament amb Espanya i França.

Addicionalment es preveu la contractació de consultors experts internacionals en la implantació en altres seguretats socials que assessorarien en la definició del full de ruta, en les prioritats d’implantació i canvis i que guiarien a l’organització durant tot el procés d’implantació. Aquesta contractació suposa una primera licitació de 200.000 euros de despesa pel 2024. I en vista al 2025 hi ha pressupostats aquests més d’1,4 milions d’euros.

Comentaris (13)

Trending