L’entrada en vigor aquest dimecres de la quota d’estiu, que permet fins a 650 nous treballadors, continua notant-se a les dependències d’immigració d’Escaldes-Engordany. Aquest divendres, un grup notori de persones s’han tornat a aplegar ben aviat a les portes dels serveis socials, fent cua a l’entrada esperant el seu torn, per presentar les sol·licituds pertinents de permisos de treball per a la temporada d’estiu. Una època en què sempre s’ha experimentat un descens de sol·licituds, tot i que amb el pas dels anys cada cop es nota menys aquesta pèrdua de mà d’obra.
La majoria de les persones estrangeres provenen de l’Argentina, un país cada cop més present al Principat, així com d’altres països de l’Amèrica del Sud, i cobriran llocs de treball relacionats amb el món de l’hostaleria i la gastronomia, principalment. “Ens han dit que aquí tindríem més opcions de feina i, aprofitant l’arribada de l’hivern a Argentina, hem decidit presentar les nostres candidatures”, expliquen el Mateo i el Sebastián. La temporada estiuenca implica que la majoria dels hotelers i restauradors necessiten personal per cobrir les necessitats turístiques del país i, tot i que molts dels temporers del passat hivern han aprofitat per allargar la seva estada durant tot l’any, també són molts els qui trepitgen per primera vegada el Principat. A més, també s’hi han aplegat altres persones que venen a fer altres gestions com poden ser duplicats de targeta, renovacions del permís de treball o certificats de residència. “A mi ja em va tocar passar per aquí en el seu moment”, comenten.
La majoria d’ells expliquen que han optat per aquesta decisió, ja que, tot i les nombroses dificultats per tramitar els papers al servei d’Immigració, els mateixos familiars i amics més propers els han recomanat venir a treballar a Andorra a la recerca de millors condicions. “La meva mare fa temps que treballa al país i estàvem esperant el moment per viatjar”, reconeix la Soledad, provinent de l’Equador. Els qui no exerciran de cambrers o ajudants de cuina, expliquen que cobriran vacants a diferents establiments del centre d’Andorra la Vella: botigues de roba, aprovisionaments, supermercats... En definitiva, tots hi veuen una oportunitat.