El màxim responsable del departament de compliment normatiu de Vall Banc, Alfredo Español, plega. Ho fa voluntàriament pocs dies després que abandonés el vaixell el número 2 del departament, l’exguàrdia civil Luis Manuel Soler. Tant Español com Soler mantenien severes discrepàncies amb la nova direcció de l’entitat sobre el funcionament de l’àrea que dirigien. El fins ara cap del departament havia estat cooperant molt intensament amb la investigació judicial i policial oberta a BPA.
Español i Soler havien aparegut en informes policials protagonitzant operacions de la mateixa naturalesa que havia servit perquè inculpessin, primer, i suspenguessin de feina, després, diversos gestors de l’entitat intervinguda. En el seu cas, però, mai no els havia suposat cap impediment, un fet que va comportar l’enuig de bona part dels seus companys i excompanys. Darrerament, la instructora del ‘cas BPA’, Canòlic Mingorance, i el fiscal general, Alfons Alberca, i també l’advocat que defensa els interessos del Govern, Manuel Maria Pujadas, havien posat molt notablement l’accent en un informe elaborat per la firma legal Molins&Silva.
Un informe sobre les responsabilitats penals en què podien veure’s immersa la cúpula de BPA i Banco Madrid per algunes de les operatives que duien a terme els dos bancs. El principal responsable de la coordinació interna d’aquell informe, que conté moltíssimes deficiències, va ser l’esmentat Español. De fet, el fet que aquest executiu bancari fos el responsable de la coordinació del treball va comportar que no tingués la involucració que es necessitava del personal per tal de fer un bon treball de camp, segons les fonts.
Tot i que Español havia de tenir coneixement necessàriament, d’aquell treball, no va ser fins fa encara no un mes que l’estudi, essencial segons la batlle i la fiscalia, no va ser aportat a la causa per qui havia estat la secretària del consell d’administració de BPA, la lletrada Rosa Castellón, que va declarar en el marc de la instrucció en qualitat de testimoni.
No obstant això, les diferències entre Español i Soler i l’actual direcció de Vall Banc comandada per JC Flowers no tindrien res a veure, aparentment, amb l’informe Molins&Silva. Segons les fonts consultades, les divergències vindrien derivades per la flexibilitat i el tracte que s’hauria de dispensar a alguns clients en funció de la seva notorietat o volums dineraris.
Díaz agafa el relleu provisional
De forma provisional, Xavier Díaz, màxim responsable dels serveis jurídics de Vall Banc en l’actualitat, es fa càrrec del departament de ‘compliance’. Sobre Díaz també hi pesen molts dubtes segons les fonts. El jurista va aterrar a l’àrea que dirigeix actualment procedent de BPA Serveis, la filial que entre altres coses es dedicava a crear societats. La investigació judicial ha posat molt sovint el focus en BPA Serveis i en algunes de les estructures que va dissenyar. I tot i ser Díaz el número 2 d’aquell departament mai no ha estat encausat tampoc, quan sí que ho han estat gestors de tercera fila i, fins i tot, administratius sense cap rellevància.
Fa molts mesos que diversos empleats de l’entitat afectada per la intervenció del març del 2015 estan denunciant, en certa manera, el que considerarien com a inculpacions discrecionals. D’aquí que ja al seu dia sorgís el malestar amb l’ara dimissionari Alfredo Español. Español apareix com un del beneficiaris de complements retribuïts per la societat panamenya Landstreet controlada per l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel. Les fonts consultades consideren que igual com ha passat amb altres executius de l’entitat, el fins ara cap de 'compliance' hauria d’haver estat apartat de les seves funcions. I encara més d’unes funcions tan sensibles com les del compliment normatiu.
El ‘cas Landstreet’
Segons dades a les quals va tenir accés l’Altaveu, Español va percebre 160.000 euros de Landstreet entre el 2011 i el 2014. És a dir, unes primes a raó de 40.000 euros anuals. En aquesta època, Español, amb una dilatada trajectòria professional i que va arribar a BPA procedent d’Andbank, era l’assessor legal de l’àrea internacional del banc intervingut. Des d’aquest lloc controlava des de les contractacions fins als moviments i operatives de les filials estrangeres de BPA. Español era membre permanent del comitè de concessió creditícia internacional. I com a tal havia avalat nombroses operacions que ara la justícia pretén qüestionar com els ‘back to back’ realitzats amb clients mexicans.
La Batllia té oberta una causa per un presumpte delicte major continuat de defraudacions a la CASS per la qüestió que es refereix a la societat panamenya, a través de la qual es gestionaven diversos pagaments directament o indirectament relacionats amb BPA. Landstreet era en gran mesura la societat que assessorava el fons Dolphin, un producte que va donar una bona rendibilitat i beneficis totalment legals tant al banc com als clients que havien invertit en ell.
Un dels elements de malestar seria per exemple que la pròpia CASS, en una querella criminal interposada contra Miquel, demana que se citi a declarar, entre molts altres, el referit Español i la Batllia no ha adoptat cap mesura en relació a aquesta sol·licitud ni òbviament tampoc a nivell disciplinari intern s’ha considerat que sigui necessari establir cap mecanisme especial en relació a Español. Un dels fets que sorprèn al personal indignat amb la situació de l’actual responsable del compliment normatiu de Vall Banc és que en el cas de Landstreet no s’ha dictat cap inculpació judicial.
Els treballadors que van mostrar al seu dia el seu neguit també van posar l’accent al fet que el número 2 de compliment normatiu, que fa tot just un parell de setmanes va plegar també voluntàriament de Vall Banc, aparegués lligat a una de les causes que més transcendència ha tingut, la de l’empresari espanyol Rafael Pallardó. En aquest cas, les darreres indagacions de la policia andorrana en relació a les compensacions dineràries amb Pallardó haurien determinat que l’exguàrdia civil posteriorment empleat a BPA i ara integrant de l’àrea de compliance de Vall Banc Luis Soler hauria realitzat, en tan què usuari d’alta, tres operacions d’ingressos d’efectiu entre el 30 de maig del 2008 i el 5 de setembre del mateix any per un import de 188.000 euros.
Soler tampoc no va estar en la llista d’encausats ni se li va dictar cap mesura interna, segons les fonts consultades. “Si es vol lluir de banc net i pulcre no pot ser que en un departament tan sensible com el de 'compliance' hi pugui haver ombres de dubte. I hi són. Perquè pels mateixos fets o menys que Español o Soler altres persones han estat encausades i apartades dels seus càrrecs o funcions”, van assegurar les fonts. Ara tots dos han plegat. I, segons les fonts, no perquè no fossin estrictes amb el control dels clients de Vall Banc. Més aviat pel contrari. Perquè ho eren massa pel gust de la nova direcció de l’entitat.
Comentaris