La xarxa d’Andorra la Vella perd el 40% de l’aigua que distribueix

El comú completarà els pròxims mesos els treballs per digitalitzar i dividir la instal·lació en sectors, fet que ha de facilitar la reacció davant les fuites que es produeixen, completant el projecte iniciat a finals del 2023 amb una actuació que costarà entorn el mig milió d’euros

Un operari treballant a la xarxa d'aigua d'Andorra la Vella.
Un operari treballant a la xarxa d'aigua d'Andorra la Vella. Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

La xarxa d’aigua d’Andorra la Vella pateix pèrdues importants. Així ho han alertat els experts en un estudi en el qual s’apunta que una part important del cabal no acaba arribant al consum humà. De fet, s’assegura que més del 40% s’acaba malbaratant. En l’informe també s’apunta que el rendiment de la instal·lació és baix, d’un 57%, i que aquest ha anat a menys des del 2019. Vista aquesta realitat, el comú vol accelerar per solucionar les deficiències localitzades i ja aquest mateix any vol completar els treballs de digitalització i sectorització iniciats a finals del 2023, una operació que costarà entorn el mig milió d’euros.

El comú ha convocat aquest dimecres el concurs que ha de servir per culminar una actuació que, vist l’estudi encarregat fa un temps pel comú, el 2022, es considera prioritària. De fet, ja a finals del mandat anterior es va fer una primera fase dels treballs que, ara, continuaran. Llavors, ja s’hi van destinar més de 457.000 euros i, ara, la previsió és destinar-ne 500.000 més per completar-ho tot.

Des del passat desembre s’ha fet una primera fase del projecte, amb la creació dels sis primers sectors de la xarxa, que ha costat 457.000 euros; ara s’impulsen els nou restants, amb un cost estimat de 500.000

Des del comú, s’explica que es tracta d’una “estratègia de gestió molt important per millorar l’eficiència” de la xarxa i, particularment, “per reduir les pèrdues d’aigua per fuites”. L’objectiu de les actuacions és que es puguin detectar aquestes pèrdues de forma més ràpida i, sobretot, reparar-les amb més velocitat. Per això es divideix la xarxa en sectors. Sis ja estan creats i, ara, s’han de fer els nou restants per arribar als 15 que recomanaven els experts. Un cop estigui completat el projecte, “es podrà gestionar de millor manera cada sector, mitjançant la regulació de la pressió de servei a valors òptims i el monitoratge permanent dels cabals que hi ingressen i s’hi consumeixen”.

Amb aquest projecte es posarà fi a un problema detectat ara fa uns anys: la davallada important d’eficiència de la instal·lació, fet encara més greu davant un context futur de crisi climàtica que pot comportar llargues temporades de sequera. Des del comú es té clar que, ara, l’ús de l’aigua s’ha de rendibilitzar al màxim i això no ho permet l’estat actual d’una xarxa molt poc eficient.

Així ho apuntava l’informe elaborat el 2022 i que s’acompanya, justament, amb la documentació del concurs, incloent-hi també les mesures a adoptar. L’informe era força contundent. “Més del 40% del cabal que se subministra cada dia són pèrdues d’aigua que no està sent destinada a consum humà”, afirmava l’autor.

Un altre detall que es posava en relleu és que, pel 2021, el rendiment de la xarxa era del 57%. Un valor que es considera “baix” i “és indicador de la presència de fuites a la xarxa de distribució el que es tradueix en un estat deteriorat de la mateixa”. I, a més, s’alertava que la situació anava a pitjor. De fet, el rendiment en anys anteriors era superior -67% el 2019 i 59% el 2020- i, en canvi, amb les dades només del primer trimestre del 2022, aquest baixava al 53%. Per tant, quedava clar que calia actuar.

L’informe en qüestió posava sobre la taula diferents actuacions de millora, alguna ja realitzades com ara una campanya de recerca de fuites. D’altres, en el cas de la sectorització de la xarxa, és el que ara s’ha d’acabar de culminar, sumant també altres accions com ara la instal·lació de vàlvules reductores de pressió i de sistemes de telecontrol que permetran un seguiment més al minut del funcionament de la instal·lació.

Comentaris (4)

Trending