La ubicació d’abocadors a la Massana es va proposar des de l’empresa que feia l’estudi de càrrega

Els autors del treball recorden que la demanda d’analitzar llocs possibles per obrir noves instal·lacions era un dels requisits que va fixar Govern per elaborar-lo i que, en tot cas, obrir-ne un serà una decisió “política”

Una imatge de l'antic abocador de Beixalís.
Una imatge de l'antic abocador de Beixalís. G. P.

Els autors de l’estudi de càrrega de la Massana van ser els qui van proposar les ubicacions per als possibles abocadors de runa provinent de la construcció a la parròquia. En tot cas, remarquen, era una de les tasques encomanades en les instruccions del Govern: apuntar quins llocs eren factibles a cadascun dels llocs. També apunta que, en tot cas, la decisió final dependrà de les administracions i, per tant, en cap cas hi ha una obligació que s’hagi d’obrir cap instal·lació a les zones estudiades.

Així ho ha explicat a Altaveu l’enginyer Cristian Cerqueda, responsable de l’empresa Bitalic, una de les que ha elaborat l’estudi. En ell, cal recordar, s’analitzaven tres indrets que, a l’entendre dels autors del treball, serien adequats per ubicar nous abocadors: el primer, un altre cop Beixalís; el segon, als cortals del Sispony; i el tercer, al coll de la Botella. S’escrivia directament que “el comú ha determinat una sèrie de terrenys de propietat privada”.

Des de la corporació, però, s’ha deixat clar que no és pas aquesta la intenció. Que la Massana, almenys l’actual equip comunal, considera que no s’ha d’obrir cap més abocador a la parròquia. Així ho va remarcar en declaracions a Altaveu.

Cerqueda explica que, efectivament, les propostes dels abocadors van sorgir dels responsables de l’estudi. Apunta, això sí, que no va ser pas per iniciativa pròpia sinó que, justament, era part de l’encàrrec. Més concretament, del que s’havia marcat des de l’executiu a l’hora d’establir els criteris amb els quals s’havien d’elaborar els treballs. “L’encàrrec era de Govern i ens demanava dir quines eren tècnicament les ubicacions viables”, indica.

L’enginyer, però, també deixa clar que una cosa és analitzar possibles llocs i una altra de diferent és que s’acabi fent allà un abocador. “Després és una decisió política i de negociació amb Govern. Tècnicament, es poden fer allà, però és una decisió política i econòmica”, comenta. A la vegada, admet que és perfectament comprensible que un comú com la Massana prefereix no obrir-ne cap de nou. “Entenc que es pensi que tenir un abocador suposa un cost econòmic i també mediambiental”, afirma.

Comentaris

Trending