Des d’Aixàs baixa un riu que arriba a Bixessari, i diverses canals i torrents com ara el dels Nyerros i més amunt, en sentit Os de Civís, el dels Fenerals. Normalment porten molt poca aigua i en determinats trams estan canalitzats mitjançant canonades que en el cas del riu d’Aixàs travessen la CS112 i la CG6. Hi ha una canal, després de la Borda de l’Arena, que quan plou molt fort arrossega gran quantitat de terra.
Alguns veïns de la zona s’han queixat que les canonades no són prou amples per fer front a grans cabals d’aigua mentre que altres reclamen més neteja dels torrents i canals. El cert, però, és que és una zona estreta, amb el riu i les muntanyes amb el risc que això suposa, però diversos veïns han coincidit en assenyalar que els darrers dies diversos camions banyera han estat abocant terra en una parcel·la al costat del riu.
L'aiguat se'n va endur un dipòsit de terra al costat del riu
Tot el sediment que va anar a parar a la carretera era el que hi havia, en part, en aquest dipòsit. Des de fa anys els residents creuen que els desguassos són molt petits com el del dipòsit d'aigua que hi ha a l'altre costat de la Borda de l'Arena o el del riu d'Aixàs a Bixessarri. Més d'un prefereix parlar de desbordament del riu abans que d'esllavissada en referència als fets de dilluns a la tarda.
Des d’un punt de vista geològic l’alta vall de Setúria, principalment el Pic dels Llacs –amb poca cobertora vegetal, presència de materials calcoesquistosos i de coŀluvions–, és un sector propens al desencadenament d’una gran quantitat de lliscaments superficials i a la formació de corrents d’arrossegalls en presència d’aigua (o sigui, amb pluges abundants).
De fet, això és el que, encara, va succeir durant els últims grans aiguats de l’any 1982; en aquest cas, els materials mobilitzats d’aquesta conca, incorporats amb els del riu d’Os, van propiciar una espectacular crescuda del con de dejecció del riu a la seva desembocadura a Aixovall –con de dejecció que va tornar a funcionar el 1984–. Aixovall amb la confluència dels rius d’Os i Valira va ser una de les zones més afectades per aquells aiguats del 1982.
El juny del 2015, una esllavissada va obligar a tancar al trànsit la carretera CG6. Una roca d’entre un i tres metres cúbics va caure a la calçada. La roca va arrossegar pedres d’un tartera. Al lloc dels fets es van desplaçar efectius de la Policia, els Bombers i el COEX. Tot i que el despreniment només va afectar mitja carretera, Protecció Civil va optar per tallar els dos sentits de la circulació. Abans, el novembre del 2014, un nou despreniment va fer caure roques a la carretera.
El Govern va invertir l'any 2016 una quantitat de 343.303,67 euros per instal·lar un seguit de barreres dinàmiques per tal de protegir la carretera de despreniments rocosos. Segons el Govern, es tracta d'una zona amb un nivell de perillositat alt i per això s'hi van posar barreres protectores amb una alta capacitat d'absorció d'energia.
Comentaris (3)