Torna el Festival de Pallasses en la seva versió més eclèctica

Durant tres dies, del 4 al 6 de maig, tindran lloc una dotzena d’espectacles de diferents disciplines, per tal de donar a conèixer el gran ventall que existeix en aquest sector

La presentació del Festival de Pallasses del 2023.
La presentació del Festival de Pallasses del 2023. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

El Festival de Pallasses torna dos anys després, com s’havia anunciat, convertit en un esdeveniment bianual i amb l’excel·lència del món artístic per bandera. Del 4 al 6 de maig l’humor inundarà Andorra la Vella en la seva versió més eclèctica, fent un recorregut per disciplines i diferents formes de fer riure. Això sí, sempre capitanejades per dones, per pallasses, com bé indica el nom de la convocatòria. En total hi haurà una dotzena d’espectacles repartits a diferents punts de la parròquia, com la sala La Llacuna, la Fada Ignorant o el Teatre Comunal.

Ja son quatre les edicions des que es va recuperar el Festival de Pallasses i en aquesta ocasió el fil conductor és que no n’hi ha cap. Així ho ha explicat la directora artística, Pepa Plana, que ha remarcat que “aquest any he volgut obrir el ventall, mostrar el món de colors, que es veiessin pallasses de totes les disciplines: literàries, poètiques, de circ...” Dit i fet. La gala inaugural, que tindrà lloc el dijous 4 de maig al Teatre Comunal, ja reunirà precisament dones que es dediquen a diferents formes de fer humor.

El Teatre Comunal serà l’epicentre dels grans espectacles. Allà començarà tot dijous, i seguirà divendres amb la Cia Mar Gómez. Plana ha intentat definir-la, perquè és pallassa, però no ho és, tot i que per ella és “pura”. L’artista fa dansa còmica, que és explícitament la seva disciplina i s’hi dedica “tota la vida”. El darrer gran esdeveniment al Teatre Comunal serà la francesa Rosie Volt, “és la pallassa punk per excel·lència”. Es tracta d’una actuació que Plana assenyala que no és fàcil de veure i que “s’ha d’aprofitar l’oportunitat”. A la sala d’actes de La Llacuna, dissabte, hi seran Natza Farré i Judit Martin, que gravaran en directe el seu podcast ‘El nou paradigma’. Aquesta darrera ha estat els últims dies en el focus mediàtic per la seva polèmica paròdia de la Verge del Rocío a TV3 i motiu pel qual el cònsol menor, Miquel Canturri, ha augurat que les butaques s’exhauriran fàcilment.

Les grans novetats d’aquest any seran els espectacles que es donaran al carrer, “sense perdre l’essència”, puntualitza Plana. Aquest rerefons del festival és posar en valor la figura de la dona dins del sector, on encara no té un lloc igualitari, “encara no hi ha les mateixes ofertes”. Per tant, el fet de treure-les al carrer ha d’actuar com a atractiu, jugant amb el factor sorpresa d’aquells que no s’ho esperen. Així, les nacionals que conformen la Cia. Riguel: d-sastres, La Churry o la Cia Sempre arriba es podran veure a la plaça Guillemó i a la de la Rotonda. A més a més, a la plaça del Poble tindran lloc diferents tallers per als més petits.

Per completar l’oferta, a la Fada Ignorant cada nit hi haurà una actuació diferent. “És un escenari complicat, però que sempre agrada molt”, ha apuntat Plana. En aquest cas es començarà amb l’actuació de Fratelli la Strada, un duet d’un pallasso i una pallassa. “Si una dona actua amb un home també ens interessa, no la deixem fora per això”, ha remarcat Plana. Divendres serà el torn de Les Pedettes Varietés i, per finalitzar, dissabte repetiran Las Glorias, un duet de cabaret que ja havia estat al Principat en els seus inicis.

Totes les actuacions, segons Plana “són excepcionals, no es pot escollir una sola”. De fet, la idea d’aquesta renovació del festival, a diferència del que es feia en els seus inicis “és trobar les perles, el més destacat del sector”. Sobretot, tenint en compte que es té un pressupost de 40.000 euros i que, per aquest motiu, no es pot portar la quantitat d’artistes que abans. Malgrat això, Plana ha remarcat que totes elles “estan molt satisfetes perquè saben que venen al festival mare, on va començar tot”.

Canturri, ha assegurat que el Festival de Pallasses tornarà, i que el fet de fer-lo bianual ha donat l’oportunitat “perquè els esforços siguin més prolífers”. El Festival de Pallasses va ser un dels primers a reunir, precisament, exclusivament dones del sector. Després, s’ha anat replicant a altres llocs. La seva importància rau en aquest sentit, en l’humor femení que de vegades molts homes no entenen, “però nosaltres hem après a riure en clau masculina, ja és hora que ells aprenguin a fer-ho en la nostra”.

Comentaris (1)

Trending