El teatre al carrer pretén “arrelar-se” a Sant Julià i promocionar el talent andorrà

La tercera edició del FesTac, que es durà a terme els dies 13, 14 i 15 de setembre, ha estat presentada a la sala Sergi Mas amb la col·laboració del Comú i busca implicar als col·lectius del país

Representants del FesTac i del Comú de Sant Julià, a la roda de premsa de presentació.
Representants del FesTac i del Comú de Sant Julià, a la roda de premsa de presentació.

A la tercera, va la vençuda, diuen. I així és com s’ho ha pres el festival de teatre al carrer per conquerir Sant Julià de Lòria d’una vegada per totes. El FesTac ha signat aquest dimarts un conveni amb el comú de la parròquia per implicar directament al departament de Cultura, que aportarà 25.000 euros, a un festival que complirà la seva tercera edició aquest estiu amb l’objectiu de créixer, però sobretot d’arrelar-se al territori comptant amb talent local. Fins al moment, encara no se sap la programació del festival, ja que s’ha obert un formulari per fer una crida “a les companyies del país, professionals o amateurs” perquè hi participin, amb el 5 de juliol com a data límit.

La consellera de Cultura del Comú de Sant Julià de Lòria, Teresa Areny, ha estrenat l’acte de presentació destacant la proposta del FesTac, el festival de teatre al carrer que complirà la seva tercera edició durant els dies 13, 14 i 15 de setembre. “És un projecte molt atractiu, en una parròquia on les arts escèniques sempre hi han estat presents i ens han donat aquesta diferenciació”, recalca Areny, destacant el paper d’entitats com el centre cultural inaugurat l’any 1992 que reforcen aquestes qüestions. “Ens agradaria que el FesTac anés creixent. Li volem donar temps, però volem que sigui un referent més dels esdeveniments importants de la parròquia com la Festa Major, Els Pastorets, el Centre Cultural, la Vida Medieval...”, ha destacat Areny, assenyalant que el comú ha dotat amb 25.000 euros el festival.

“Una de les diferències que hi haurà aquest any és que hi afegim el departament de Cultura. El comú s’ha implicat en el model de gestió. Tenint en compte que tenim gent especialitzada, tenia més sentit que hi afegíssim aquesta pota. No només aportarà més diners, sinó també serà un reforç quant a idees i recursos”, afirma la consellera. És per això que aquest any, a més d’optar per involucrar a gent del país com JOCAND i JOCANSA, s’ha obert aquest dimarts un formulari d'inscripció per a ciutadans del Principat. La directora Manoli Perpiñán, que prové del món ‘amateur’ però ha estat assessorada per dos professionals com el Sergi Vallès i el Juanma Casero, demana “temps” perquè el projecte pugui experimentar un creixement natural.

La consellera de Cultura de Sant Julià, Teresa Areny, signa el conveni amb Manoli Perpiñán, directora del FesTac.
La consellera de Cultura de Sant Julià, Teresa Areny, signa el conveni amb Manoli Perpiñán, directora del FesTac.

El director artístic del FesTac, Sergi Vallés, ha donat més detalls al voltant de les tres ‘T’ que sustenten el projecte: teatre, talent i teixit. “Òbviament, el festival exposa teatre de carrer, busquem una programació per a tots els públics, tot i que hi ha espectacles més dirigits al públic familiar i altres al públic adult. Alguna de les propostes és de gran format, bastant esbojarrada, altres més íntimes”, ha explicat sobre la proposta teatral, per continuar amb les altres dues qüestions. “Encara no hem dit quants diners destinarem al talent andorrà. Esperarem les propostes i decidirem a veure què volem tenir. Però sabem que aquí a Andorra hi ha una base de teatre amateur molt important i hem de fer-nos un lloc. Podria ser professional, però ha de tenir finestres, llocs on exposar-se. I el FesTac també vol ser aquesta finestra”, ha reconegut Vallés.

Per acabar, el director ha explicat que “el festival necessita treballar i estar al costat de l’entorn on es realitza”. És per això que s’ha involucrat a l’escola d’art, que obrirà els esdeveniments oferint un taller pels nens i nenes que surten de l’escola o la biblioteca. “També volem destacar les ambaixades dels països veïns. Hi són presents i volen acompanyar-nos al festival. Es traduirà en un espectacle finançat per l’ambaixada francesa, i amb l’espanyola hem fet una recreació de Los Torreznos que interpreten dues artistes andorranes”, ha detallat Vallés.

Per acabar, s’ha tornat a fer una crida a les entitats andorranes i als particulars perquè participin en un projecte que pretén consolidar-se. “Com que fem una crida a les companyies del país, professionals o amateurs, avui obrim un formulari en format QR on es poden apuntar. Tenen temps fins al 5 de juliol. No hi ha una limitació econòmica ni d’espectacles. En funció del que rebem, farem la programació”, ha conclòs el director artístic detallant-ne l’enllaç https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe2P1uxN6N5zMfTzB6MEDiThAcKTVyDIymmxEeA5SFJOxUPmA/viewform.

Comentaris (1)

Trending