Suspensió de llicències a la capital per fer un nou pla d’urbanisme que reduirà edificabilitat

La mesura s’ha aprovat per unanimitat, durarà un any i ha de permetre fer un treball conjunt amb la ciutadania per un POUP que limiti el creixement possible actual, xifra en quatre milions de metres quadrats

La mesura s'ha aprovat en el ple del comú.
La mesura s'ha aprovat en el ple del comú. G. P.

Ordino, Escaldes-Engordany, la Massana i, ara també, Andorra la Vella. El comú de la capital ha validat la implementació d’una suspensió temporal en l’atorgament de llicències urbanístiques. La mesura ha de permetre treballar amb tranquil·litat la revisió del pla d’urbanisme. En aquest sentit, el cònsol major, Sergi González, ha deixat clar que l’objectiu és frenar certs projectes “d’alt standing” i apostar per un desenvolupament que permeti que “la gent d’Andorra la Vella pugui viure a la parròquia” i no ha amagat que el resultat final acabarà disminuint els metres quadrats -4 milions- actualment edificables.

La mesura ha estat validada en el ple del comú per unanimitat per tots els consellers, tant els de la majoria d’Enclar com els de la minoria demòcrata. Segueix el que marca la Llei del sòl i afectarà bàsicament aquells projectes que tinguin com a objectiu parcel·lar terrenys o crear noves urbanitzacions. En canvi, no s’aturaran obres ja en marxa i als edificis existents es podran continuar fent obres menors i majors. Això al llarg d’un any durant el qual es preveu avançar en un “procés de reflexió” que sigui “compartit amb propietaris i ciutadania” per definir “quina parròquia volem”.

Segueix el que marca la Llei del sòl i afectarà bàsicament aquells projectes que tinguin com a objectiu parcel·lar terrenys o crear noves urbanitzacions. En canvi, no s’aturaran obres ja en marxa i als edificis existents es podran continuar fent obres menors i majors.

González ha estat ambició a l’hora de presentar el calendari. Es vol que tot el procés es pugui culminar en dotze mesos. I que sigui participatiu. Per exemple, s’impulsaran conferències i taules rodones per donar a conèixer models urbanístics d’èxit de l’entorn més proper i d’altres parts del món. També es vol “treballar conjuntament” amb la ciutadania per definir aquest model. Això sí, ha deixat clar que el resultat final suposarà una reducció clara dels metres quadrats que es poden construir. “Qualsevol d’aquesta sala dirà que sí, que cal fer caure aquesta xifra”, ha afirmat.

I la dada se situa, actualment, en quatre milions de metres quadrats que, si es desenvolupessin íntegrament, suposarien que la població de la parròquia es dupliqués. Passaria dels poc més de 25.000 habitants actuals a superar-ne els 50.000. Ras i curts, insostenible. I és que així ho avisa l’estudi de càrrega que el comú va conèixer tot just el passat dimecres. El conseller Marc Torrent ha explicat que les conclusions apunten que si això succeís es donaria una “situació crítica” en diferents àmbits urbanístics: la distribució d’aigua potable, la xarxa viària i, especialment, la conducció i la depuració d’aigües residuals. Tots just es podria assumir amb cert marge la distribució d’energia elèctrica i el tractament i transport de residus.

Per tant, queda clar que no es pot arribar a aquests quatre milions de metres quadrats construïbles. Que el procés suposarà una reducció. Fins a on? Això és el que caldrà discernir en el procés. “Ens toca ara aquest punt de reflexió; s’han de fer uns bons estudis i tenir bones dades per prendre una decisió; anem a treballar-ho bé”, ha comentat.

Durant la sessió, el cònsol major ha posat en relleu que, els darrers temps, al comú s’havien adreçat diferents promotors que havien vist que iniciatives que preveien impulsar a altres parròquies havien quedat aturades per les moratòries que s’havien aprovat i que, ara, s’interessaven per fer si era possible fer-les a la capital. En total, ha parlat d’entre 10 i 15 projectes, dels quals un 60% serien provocats per “l’efecte crida” arran de les decisions d’altres comuns i un 50% en promocions d’alt standing, lluny del que seria desitjable per a una majoria que vol “una parròquia on els ciutadans de la parròquia puguin viure”.

El calendari que s’ha autoimposat González estableix que, al llarg dels sis mesos vinents, es contracti l’equip encarregat d’elaborar el nou POUP al mateix temps que es fan actes com conferències, xerrades o reunions de barri i, d’aquesta forma, tenir un diagnòstic general de la situació. A partir d’aquí, entre el setè i el novè mes, analitzar les dades recollides i passar a la redacció pròpiament dita del pla, que entre el novè i el dotzè s’hauria d’exposar públicament per fer el període d’al·legacions. Al final de tot aquest any, seria quan es faria l’aprovació provisional.

La mesura, com s’ha dit, ha comptat amb el suport de la majoria demòcrata. El conseller David Astrié ha volgut defensar que durant els mandats de la formació s’ha fet feina urbanística i ha negat que no hi hagi hagut planificació. “Cal fer la revisió del POUP i tenim els estudis de càrrega; tot per seure i revisar-lo”, ha indicat. Aquesta feina ha d’incloure “criteris de sostenibilitat i creixement controlat tenint en compte els recursos existents”.

Documents

Comentaris (12)

Trending