El Sitca voldria que els treballadors comunals tinguessin accés a la mútua de funcionaris de Govern

El sindicat ho veu com una manera d’equiparar condicions tenint en compte la mobilitat dels empleats públics i insisteix que el sistema “seria més econòmic” que una assegurança externa com planteja l’actual majoria

El Sitca proposa una mútua per cobrir els complements de baixa. COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) considera que caldria permetre que els treballadors comunals tinguessin accés a la mútua de funcionaris del Govern. Saben que no és una fita fàcil i són conscients que no és quelcom que es pugui aconseguir a curt termini, perquè també comportaria haver de canviar reglaments i ordinacions, però ho posen a sobre la taula per si es pot assolir. I és que com recorda el president del Sitca, Cristian Asensio, malgrat que actualment es preveu la mobilitat dels funcionaris entre administracions, “no s’ha tingut en compte” l’accés a aquest tipus de complement social.

El Sitca segueix treballant per mirar de fer canviar de parer l’equip de govern del comú d’Andorra la Vella sobre el sistema a utilitzar per cobrir el complement de baixa dels funcionaris comunals. Des de la corporació es va anunciar que es faria un concurs públic per contractar un assegurança privada, com tenen altres corporacions, però el sindicat defensa que “seria millor opció i més econòmica una mútua”.

Per aquest motiu han mantingut reunions amb representants sindicals del Govern per conèixer de primera mà el funcionament de la seva mútua, així com amb representants de Recursos Humans dels comú d’Encamp, ja que en aquesta corporació també es disposa de mútua. “La de Govern funciona bé i a Encamp, malgrat que a l’inici acumulava pèrdues, ens van dir que era perquè no es gestionava bé, però des que van canviar el reglament ja no és deficitària”, afirma Asensio.

Tota aquesta informació s’ha traslladat a la consellera de Recursos Humans del comú, amb qui també van compartir trobada amb els sindicalistes de Govern, i ara estan a l’espera que els cònsols els puguin fer el pertinent retorn. En paral·lel volen organitzar una assemblea oberta tant a afiliats com a no afiliats per explicar com funcionen les mútues i què suposaria implantar el sistema a la capital.

Ara bé, si després de tot el comú es manté en el concurs extern, “demanarem de poder participar en el procés de selecció”.

MÚTUA DE GOVERN

Tot i aquesta proposta, el Sitca té un altre objectiu entre cella i cella: “per nosaltres el millor seria poder adherir-nos a la mútua de Govern”. Una opció que consideren que hauria de ser accessible per a tots els funcionaris comunals, i més, tenint en compte la modificació de la llei de la Funció Pública que permet la mobilitat entre administracions. “Si un treballador de Govern se’n va al comú, perd la mútua. En canvi, si del comú passa a Govern, hi surt guanyant”, exposa, lamentant que quan es va reglamentar aquesta opció “no es va tenir en compte” l’accés a aquest tipus de complements, “i passa el mateix amb les prejubilacions o els plans d’estalvi”, ja que no és una qüestió unificada.

Ara bé, reconeix que “sabem que és complicat” que es pugui arribar aquest extrem. L’accés a la mútua de Govern suposaria que el canvi s’ha d’acceptar per part de la comissió i caldria modificar el reglament de funcionament de la mútua i l’ordinació de la funció pública comunal. Tot i així no hi renuncien.