Sant Julià suspèn durant un any les llicències de noves urbanitzacions privades

En una sessió d’urgència i sense cap publicitat a la premsa, la corporació ha aprovat la modificació provisional del pla d’urbanisme, que segons el cònsol major, Cerni Cairat, es torna als paràmetres del 2006

Un moment de l'inici de la sessió que sí que s'havia convocat.
Un moment de l'inici de la sessió que sí que s'havia convocat. Albert Sanjuan

Sense llums ni taquígrafs. D’urgència, i sense cap mena de publicitat a la premsa. El comú de Sant Julià ha celebrat aquest matí una sessió de consell de comú extraordinària, la qual només en tenia constància la majoria i l’oposició. El motiu era l’aprovació de la suspensió durant un any de nous plans parcials i noves urbanitzacions per evitar la proliferació de projecte urbanístics, després que, tal com ha manifestat el cònsol major, Cerni Cairat, “hàgim vist l’interès de diversos promotors immobiliaris d’entrar diferents plans parcials”, tenint en compte les mesures restrictives que ja han aplicat altres parròquies.

A les 9.30 hores estava convocada la sessió de consell de comú de Sant Julià, en què s’havia d’aprovar, entre altres punts, el pressupost per al 2025. Tot just a dins, s’informava que s’havia celebrat instants abans una sessió extraordinària en què s’ha aprovat la suspensió de llicències urbanístiques i de parcel·lacions en terrenys privats. Cairat ha manifestat que “es va avisar amb 24 hores d’antelació l’equip comunal” i que en cap cas s’ha fet a porta tancada. Tot i això, és clar que volia evitar que hi hagués cap tipus de filtració.

“Tot i que no veiem un augment significatiu del nombre de llicències d’obres, sí que hi ha interès de promotors immobiliaris per entrar diferents plans parcials”

El cònsol major lauredià exposa que els resultats dels estudis de capacitat de càrrega exposen que hi ha certs serveis que estan al límit com el col·lector secundari d’Aixirivall o el general al seu pas per Sant Julià. Així mateix, el fet que altres parròquies hagin pres mesures restrictives en els darrers mesos ha fet que “la pressió urbanística es traslladés en lloc on no n’hi havia”. En aquest sentit, diu que “tot i que no veiem un augment significatiu del nombre de llicències d’obres, sí que hi ha interès de promotors immobiliaris per entrar diferents plans parcials”.

Cairat deixa clar que “avui no aturem la construcció, però es garanteix la suspensió de nous plans parcials i de noves urbanitzacions”. S’ha queixat que anteriorment no s’han fet els deures perquè “hi ha una quarantena de projectes que no s’han acabat i no s’han entregat”. D’aquesta manera, ha titllat la mesura aprovada avui “d’anticipatòria”.

CRIDA A DEFINIR UN NOU MODEL URBANÍSTIC

El cònsol ha aprofitat per fer una crida a la resta de comuns, així com Govern i al Consell General per treballar plegats “mesures que ajudin a limitar la demanda creixent d’habitatge que provoca aquest ritme constructiu”. Una llei òmnibus per rebaixar la tensió en la qual es troben els recursos naturals del país i que permetin millorar la qualitat de vida.

Per la seva part, els tres consellers d’Unió Laurediana + DA s’han abstingut. Josep Majoral ho ha justificat manifestant que “se’ns convoca durant el dia d’ahir i se’ns tramet una informació que no és senzilla d’analitzar”. Afegeix que “no ens abstenim per la problemàtica nacional, la qual ens som conscients que s’ha de regular i gestionar. Som sensibles als creixements desmesurats, però hem preferit quedar-nos en una posició neutra i quedar-nos expectants esperant el que comportarà”.

En la sessió també s'ha votat l'aprovació provisional de la modificació del Pla d'Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP), que segons ha assenyalat Cairat “amb aquesta modificació es tornen als paràmetres del 2006”.

Comentaris (17)

Trending