Sant Julià ofereix als seus residents tallar llenya als boscos per fer-la servir a les llars de foc

La prova pilot de la mesura s’activarà ens pocs dies i vol afrontar els efectes de la crisi energètica al mateix temps que és una fórmula per mantenir en millors condicions els espais forestals de la parròquia

Josep Majoral ha estat l'encarregat de presentar l'ordinació de la prova pilot.

El comú de Sant Julià oferirà als seus ciutadans la possibilitat de tallar llenya dels boscos per emprar-la a les seves llars de foc. La mesura, que enguany es llança com a prova pilot, té l’objectiu d’afrontar dues problemàtiques. Per un costat, la crisi energètica. Per l’altra, es considera que pot ajudar a fer un millor manteniment dels espais forestals de la parròquia.

“És un projecte que té tot el sentit del món veient com està a nivell europeu tot el tema energètic i el fet que hi ha una llei a tràmit que preveu l’opció de talls de llum i de restriccions d’accés al carburant”, ha apuntat el cònsol major lauredià, Josep Majoral. El mandatari ha destacat que la iniciativa ha rebut el suport d’Andorra Recerca+Innovació (ARI) a l’hora d’escollir quins arbres es poden tallar. Justament, en el marc d’un segon objectiu: el bon manteniment dels boscos.

De moment s’han acotat cinc espais amb un metre cúbic de llenya a la Rabassa, amb opció a ampliar-los si hi ha més demanda

Es tracta d’una prova pilot amb la intenció de veure com funciona i amb el desig de fer-la definitiva en el futur. De moment, s’han marcat cinc espais d’un metre cúbic a la zona de la Rabassa. Cada ciutadà podrà accedir a tres metres cúbics de llenya cada any. Tot i això, Majoral ha deixat clar que si la mesura té prou èxit i esgota la quantitat inicialment prevista, aquesta es pot ampliar.

El ciutadà haurà de fer la petició. Si rep l’autorització, haurà de tallar ell mateix la llenya. La part no aprofitable l’haurà de deixar al costat de la carretera perquè els serveis del comú la recullin per altres usos. “Volem que es pugui treure un profit d’un bé públic com són els boscos de la parròquia”, ha comentat el cònsol major, tot destacant que “se’n fa un aprofitament i es netegen i també es dona una alternativa energètica als nostres residents”.

L’ordinació de la prova pilot s’ha d’aprovar en pocs dies, en la propera sessió de comú, prevista per dimecres i seria efectiva un cop es publiqui al BOPA. “Ho tenim tot preparat perquè pugui entrar en funcionament de seguida”, ha indicat Majoral, que també ha comentat que “si hi ha demanda i funciona bé, estem disposats a ampliar les zones”. També ha advertit que les peticions sempre hauran de ser “a títol personal i particular”.  

La prova pilot ha escollit la zona de la Rabassa pel seu accés senzill per carretera. Les persones sol·licitants “seran responsables del que passi dins del lot”. Per això, en cas de mala praxi, s’ha previst un règim sancionador: entre 100 i 1.500 euros en funció de la gravetat de la infracció.