La poca regulació que hi havia en aquesta qüestió fa referència a l’època de la Covid-19 i la cònsol menor laurediana, Sofia Cortesao, considera que “era necessari regular”. L’esborrany l’ha elaborat el gabinet jurídic i a principis de setmana s’ha exposat a la Taula de Personal. S’hi poden adherir les persones que puguin realitzar les seves tasques, tant de manera presencial com des d’un altre lloc.
En el reglament s’estableix que “l’interessat haurà de determinar de forma detallada els dies i hores que vol efectuar el teletreball, podent proposar una flexibilitat o reducció horària que haurà d’autoritzar l’òrgan competent en caca cas”. En aquest sentit, s’estableixen dues modalitats de teletreball: una a llarg termini i una altra durant un període concret.
El procediment ordinari permet un màxim d’un any amb renovacions del procediment mensuals “amb la prèvia comunicació del treballador mitjançant un correu electrònic al departament de Gestió i Desenvolupament de Persones”. Un cop s’esgoti aquest termini no es podrà renovar, tret que es presenti una nova sol·licitud.
Sofia Cortesao assegura que “es tracta d’una proposta molt àmplia i amb una confiança plena en el treballador i afegeix que si un empleat pot fer la feina en el seu lloc de treball entenem que també ho pot fer en un altre emplaçament”
Pel que fa a la modalitat simplificada es permetrà el teletreball quan hi hagi unes causes justificades d’una durada no superior a set dies naturals. Els motius extraordinaris que es contemplen són per: situacions d’emergència derivades dels plans de protecció civil; indisposició d’un familiar fins a segon grau de consanguinitat, del propi treballador o quan per necessitats del servei es derivin encàrrecs específics i concrets que calgui executar en un breu període de temps i sigui més efectiu i adequat emprar aquest mecanisme.
Els interessats en treballar a distància hauran de proposar un pla personal de treball al cap de Servei o Departament del qual depenguin, qui haurà de ser validat pel mateix cap o per la Secretaria General. En aquest s’haurà de reflectir una estipulació de dies en què s’hauran de realitzar aquestes tasques.
Les persones hauran de disposar d’un equip informàtic i dels sistemes de comunicació amb la connectivitat a internet. El teletreball es podrà fer tant al Principat o a països “que ofereixin un nivell adequat de protecció de dades conforme a la normat iva de dades de l’Espai Econòmic Europeu i Suïssa, garantint que en un màxim de 24 hores de ser revocat el teletreball pugui assistir a les dependències comunals de forma presencial”. Precisament, la revocació es podrà dur a terme si hi ha una manca de rendiment o es produeixen disfuncions aquesta modalitat, a banda de situacions extraordinàries.
Sofia Cortesao assegura que “es tracta d’una proposta molt àmplia i amb una confiança plena en el treballador”. Afegeix que “si un empleat pot fer la feina en el seu lloc de treball entenem que també ho pot fer en un altre emplaçament”.
La Taula de Personal es tornarà a reunir al novembre per analitzar les esmenes que s’hi presentin amb l’objectiu, segons la cònsol menor, de poder aprovar el reglament en uns dos mesos”.