Si els inversors privats volen tirar endavant una promoció immobiliària a l’edifici de CATSA han de saber que hauran de respectar la façana, evitar l’enderroc i protegir la volumetria. I és que el comú ha aprovat per unanimitat una modificació del pla d’urbanisme amb la inclusió de l’immoble juntament amb el de l’antiga Fàbrica Reig i Cal Rafeló dins del catàleg de patrimoni cultural. D’aquesta manera, el projecte, el qual publicava fa uns dies l’Altaveu podria veure’s truncat o haurà de veure’s modificat.
Cairat ha remarcat que “no es pot entendre Andorra sense la indústria del tabac i Laurèdia ha estat considerada el centre d’aquesta”. En aquest sentit, ha exposat que “cataloguem aquests dos conjunts pel seu valor històric, patrimonial i arquitectònic”. Afegeix que “no s’ha fet de forma precipitada, sinó que ho estem treballant des de l’inici del mandat i ho avalen uns informes de l’any 2005”. La intenció, segons ha explicat és poder treballar amb Govern perquè “pugui acollir algun projecte de tipus cultural”.
El cònsol ha criticat que en campanya electoral, Josep Majoral defensés la voluntat que CATSA pogués acollir un projecte cultural i ara “hagi treballat pel seu interès particular i ho sabem perquè ha demanat informació”
Majoria i minoria han mantingut un enfrontament dialectal sobre aquesta qüestió, tot i haver-se aprovat per unanimitat. El cònsol ha criticat que en campanya electoral, Josep Majoral defensés la voluntat que CATSA pogués acollir un projecte cultural i ara “hagi treballat pel seu interès particular i ho sabem perquè ha demanat informació”. Per aquest motiu ha titllat de “reprovable la seva actitud, tot i que li agraeixo que hagi canviat d’opinió”. En aquest sentit, el conseller de la minoria ha dit que “no represento els interessos de ningú i treballo per guanyar-me la vida”. Assenyala que “no tinc res signat ni cap compromís amb la propietat i desconec el que es volia tirar endavant. Només sé que es plantejava un projecte en l’àmbit tècnic de l’enginyeria de les instal·lacions”.
Majoral considera que s’hauria d’haver fet una inclusió més global, tenint en compte “que es disposa de més edificis que donaven servei en aquesta indústria i volem que se’ns justifiqui els motius pels quals s’han catalogat aquests béns en l’àmbit urbanístic”. Afegeix que “és un projecte precipitat i poc madurat”.
Durant la sessió de consell de comú, Cerni Cairat, ha exposat que s’estudiaria poder donar incentius fiscals per a tots els elements que estiguin catalogats i que es puguin rehabilitar o reformar. Ha obert la porta a ampliar el catàleg i ha recordat que en el cas de l’antiga Fàbrica Reig acollirà l’ampliació de la Universitat d’Andorra.