Sant Julià convocarà un concurs d’idees sobre com reordenar i reformar l’avinguda Verge de Canòlich

La parròquia celebrarà l’11 i 12 d’octubre la primera festa de la transhumància per reivindicar la pràctica agrícola i la tradició ramadera

Presentació de la primera festa de la transhumància.

El comú de Sant Julià de Lòria convocarà un concurs d’idees al voltant de com s’ha de reordenar l’entorn urbà de l’avinguda Verge de Canòlich per fer-la més accessible, amable i reformar-la per pacificar més el trànsit a l’interior del nucli urbà de Sant Julià de Lòria. Així ho ha explicat aquest matí el cònsol major, Cerni Cairat, durant la presentació de la primera Festa de la Transhumància que se celebrarà entre l’11 i el 12 d’octubre.

Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels habitants de la parròquia, la corporació comunal ja va explicar que una vegada finalitzin les obres del vial lauredià, també es replantejarà tota la mobilitat a la vila i en concret a l’avinguda Verge de Canòlich, on una de les opcions que està sobre la taula seria, ni que sigui durant unes hores al dia, la possibilitat de fer-la per a vianants. Ara, el cònsol major ha detallat que el primer pas que hauran de seguir serà convocar un concurs d’idees al voltant de com s’ha de reordenar l’entorn urbà  i després “l’anirem reformant per pacificar molt més el trànsit a l’interior del nucli urbà de Sant Julià”, ha afegit.  

Cairat s’ha referit aquesta qüestió en l’acte que ha presidit conjuntament amb Laura Mas, presidenta de torn de la comissió de la Vall del Madriu i cònsol major d’Encamp, Xabier Ajona, director general de Naturland, Canòlich Ribot, cap del departament de Turisme i Marta Visa, Representant de l’Associació de Ramaders, per presentar la primera festa de la transhumància. L’esdeveniment comptarà amb diferents activitats, una fira de productes artesanals, exhibicions i xerrades per valorar la llarga tradició ramadera. La festa s’emmarca dins dels actes per commemorar el 20é aniversari de la declaració de la Vall del Madriu com a patrimoni immaterial humà per la Unesco.

FESTA DE LA TRANSHUMÀNCIA

“A Sant Julià de Lòria tenim una llarga tradició ramadera que explica una manera de viure dels temps passats, però també el present i que volem que continuï en el futur”, ha apuntat Cairat, tot detallant que s’havia decidit fer aquesta festa per reivindicar la tradició ramadera de la parròquia i recordar les subhastes de terrenys entre els comuns per fer-ne ús agrícola i ramader. Per aquest motiu, la majoria dels esdeveniments es desenvoluparan a la zona de Conangle, per valorar l’entorn d’aquest indret. La presidenta de torn de la comissió de la Vall del Madriu i cònsol major d’Encamp, Laura Mas, ha afegit que aquesta fira “contribuirà a posar en valor el significat de la Vall i el seu llegat. És molt important no deixar perdre una tradició com aquesta”.

El comú prepararà una exposició monogràfica sobre la transhumància que permetrà aprofundir en els coneixements i apropar la ramaderia al centre del poble

En aquesta línia, Cairat ha avançat que una vegada finalitzada la festa, des del comú prepararan una exposició monogràfica sobre la transhumància que permetrà aprofundir en els coneixements i apropar la ramaderia al centre del poble. En la mostra s’exposaran tota mena d’objectes relacionats amb aquesta pràctica ancestral i el tracte del bestiar.

La gran festa de la transhumància començarà divendres 11 d’octubre a les 21 hores amb una passejada nocturna pels carrers de la parròquia a càrrec de l’historiador David Mas i l’actriu i narradora, Assumpta Mercader, per conèixer la història i les llegendes d’aquesta pràctica.

A les 8 del matí del dissabte començarà la transhumància amb la baixada de 150 caps de bestiar, i per aquest motiu, s’ha organitzat una passejada a peu des de la Cota 2.000 de Naturland fins al Port Negre per acompanyar els ramaders de la parròquia i veure baixar el bestiar fins a la Roca de Pimes. Per accedir a la cota 2.000, s’ha organitzat un servei d’autobús des de la parada situada davant del supermercat E-Leclerc, amb una sortida especial a les 7.30 hores per les persones que vulguin participar en la baixada del bestiar, i la resta sortiran cada hora des de les 09.30 fins a les 17.00 hores. Una vegada arribin, cap a les 11.30 hores aproximadament, hi haurà una exposició del bestiar de la transhumància, així d’ovelles i s’ha organitzat una passejada en poni pel prat de Conangle. També hi haurà una exhibició de gossos d’atura i tres sessions de rutes guidades pel camí dels antics oficis.

D’altra banda, a les 10.30 hores hi haurà l’obertura de la fireta i la trobada de productors locals en la qual participaran la Casa Gendret, Vital, Formatgeria el Batall, Embotits artesans de muntanya Cal Jordi i Ratassia de la Carmeta.

Al migdia es farà un dinar popular amb carn d’Andorra que tindrà un cost de 15 euros -es poden adquirir els tiquets a l’oficina de turisme de la parròquia i a Naturland-, que anirà seguit d’un concert de Sonsoni, el grup de música tradicional del Pirineu.

Etiquetes: