El pla financer Naturland preveia que el comú havia d’injectar enguany 300.000 euros i el vinent 200.000 fins a deixar-ho a zero el 2026. L’acord amb el qual s’ha arribat amb la direcció del centre d’activitats outdoor ha permès que aquest 2024 ja no es transfereixin més diners. En contrapartida, el comú ha avalat l’increment de mig milió d’euros de la línia de crèdit per a despesa, i la formalització d’una línia de crèdit d’un milió d’euros per a despeses d’inversió tenint en compte que aquestes computen en l’endeutament comunal.
“Això permet que ja no hi hagi transferències de tresoreria cap a Naturland i es puguin destinar a altres projectes i que l’endeutament de la societat no s’incrementi. Si el pla de viabilitat es compleix, aquesta hauria de ser la darrera intervenció pública”
El cònsol major, Cerni Cairat, ha manifestat que “això permet que ja no hi hagi transferències de tresoreria cap a Naturland i es puguin destinar a altres projectes i que l’endeutament de la societat no s’incrementi. Si el pla de viabilitat es compleix, aquesta hauria de ser la darrera intervenció pública”. Ara bé, també que “tot aquell capital que Camprabassa disposi de la línia de crèdit i que superi els fons propis, un 90% computarà com a endeutament comunal”. Sobre la possibilitat de l’entrada d’inversors privats, ha dit que el projecte inclou un desenvolupament urbanístic i “s’ha de veure si és compatible amb la idea de l’actual direcció i la nostra pròpia ideologia”
En aquest punt, la minoria hi ha donat suport. El conseller d’UL+DA, Josep Majoral, ha exposat que “sembla que s’ha agafat el bon sentit de la marxa” i assenyala que “és una mica fals que el comú no hi aporti diners quan els hi avala les pòlisses de crèdit”.
El pressupost aprovat per aquest 2024 és de 24,2 milions d’euros, un 11,7% més que el del 2023 amb una inversió real de 9,3 milions d’euros (+28,47), i que ve marcada per la reconstrucció del centre cultural i de congressos que s’emportarà més de cinc milions i mig d’euros. La xarxa de clavegueram a Fontaneda s’emporta 350.000 euros i l’eixample i rectificació de la carretera de la Rabassa, 300.000. Les despeses corrents pugen un 9,27% i, concretament les de personal ho fan un 7,4%.
Pel que fa al capítol d’ingressos, la partida més important fa referència a les taxes i altres ingressos que passa dels 5,9 als 9 milions d’euros, sobretot pel cobrament de les assegurances per l’incendi del centre cultural. Creixen també els ingressos per la imposició directa, sobretot per la construcció. Concretament, la previsió és de gairebé 5 milions d’euros, un 23,42% més. L’endeutament previst se situa en 16 milions d’euros, i això suposa el 93% del límit permès.
MARC PRESSUPOSTARI
En la sessió de consell de comú també s’ha aprovat el marc pressupostari per als exercicis 2024-2027. Destaca la caiguda de les inversions, sobretot en els darrers dos anys fins a arribar als 2,5 milions. El cònsol major ha explicat que “a final de l’any passat vam veure que es van aprovar inversions importants que s’han quedat a mig fer i això no ho volem. Cal fer inversions, però no volem comprometre el futur consolat”. Cerni Cairat ha remarcat que “apliquem un principi de prudència i eficiència perquè aquest any haurem de fer front a una despesa important al centre cultural”.
L’oposició s’ha abstingut tant en la votació del pressupost com en el marc pressupostari. Josep Majoral ha criticat la caiguda de les inversions perquè es passen de 9 a 2,5 milions d’euros. “Deixar el darrer any mort pel que fa a aquest capítol és contraproduent perquè tot el que s’inverteix es fa pel bé de la parròquia”, ha dit. També ha alertat de l’increment de la despesa fixa i manifesta que “s’han de buscar solucions perquè no continuï creixent”.
Finalment, pel que fa als estudis de càrrega, el cònsol major ha dit que estan analitzant les conclusions. Assegura que no hi ha un percentatge sobre fins on podria créixer la parròquia perquè cal tenir en compte diferents variables.