Sant Julià autoritza el pas de 900 vehicles a la zona de Claror i recapta 22.000 euros des del maig

El comú ha fet 516 passis per a residents i des que va posar en marxa el control d’accés ha imposat 5 sancions per un import de 3.000 euros cadascuna

Vehicles circulant per la pista del Camp de Claror. ARXIU

El comú de Sant Julià de Lòria ha autoritzat el pas de 903 vehicles al camp de Claror des que a mitjans del mes de maig va posar en marxa el sistema de control d’accés. Segons les dades facilitades per la corporació, en total s’han recaptat 22.000 euros, però el cònsol major remarca que “l’important no és aquesta xifra, sinó que s’ha reduït molt el flux de vehicles, que és el que volíem”.

El 14 de maig passat el comú de Sant Julià de Lòria va posar en marxa el control d’accés a la zona de Claror, que implica el pagament d’una taxa de 25 euros per dia i vehicle estranger que vol anar-hi. En el cas de les persones residents al país, pagant 5 euros tenen dret a recollir un carnet que els permet anar al Camp de Claror tants cops com vulguin.

Des de llavors, s’ha autoritzat el pas de 903 vehicles, entre cotxes i motos, i s’han fet fins a 516 autoritzacions per a residents. Igualment, s’han imposat 5 sancions de 3.000 euros cadascuna. Tot plegat ha reportat “uns 22.000 euros” a les arques comunals, segons s’ha detallat des de la corporació.

Amb les dades a la mà, el cònsol major, Josep Majoral, assegura que el funcionament del control d’accés “és positiu” i deixa clar que no parla només de les xifres. “No ens hem de quedar amb els valors, el que hem fet és reduir molt el flux de vehicles cap al Port Negre. Al final això és el que volíem i ho hem assolit”, ha exposat.

Majoral també ha destacat els beneficis mediambientals que comporta reduir el pas de vehicles, ja que disminueix l’erosió. “Aquesta part també és positiva, per tant, funciona”.

Pel que fa al comportament dels visitants, el mandatari ha destacat que en general és bo, si bé “sempre tenim algun cafre i per això hem hagut de posar alguna sanció”. Amb tot, exposa que com que el guarda els explica les normes, tothom pren més consciència del comportament que ha de tenir.

Amb els diners recaptats, a banda de cobrir el cost de tenir una empresa contractada que s’encarrega de fer el control d’accés, la corporació també ha dut a terme alguna inversió a la zona. “S’ha reparat la carretera, no l’hem asfaltat, però sí que s’han tapat forats i s’han reparat els danys causats per les pluges”, ha detallat. Majoral ha ressaltat que la voluntat és que “qui pugi allà dalt, ho faci en condicions”.

El control d’accés a la zona del Camp de Claror estarà actiu fins al primer diumenge de desembre. A partir de llavors i com ja fa temps que s’aplica durant l’hivern, el pas quedarà totalment restringit fins a la primavera que ve.