Sansa ha volgut remarcar que el comú, seguint el que marcava la legislació i els criteris establerts pel Govern, va encarregar l’informe i que els seus autors, pel que fa a l’àmbit dels residus de la construcció, van agafar com a base un estudi elaborat fa uns anys. En ell, efectivament, es valoraven llocs alternatius per obrir una nova instal·lació. Com s’ha dit, un a prop de l’antic, un altre al coll de la Botella i un tercer als Cortals de Sispony. I així queda de manifest en l’estudi.
Aquesta part de treball, però, el comú no té previst, almenys per ara, seguir-la. “No avaluem fer cap abocador. En cap moment ens ho plantegem”, afirma amb contundència Sansa, que vol recordar que “nosaltres hem estat l’abocador nacional durant molts anys i no ho volem tornar a ser”. Fins i tot apunta que això pot ser un del dels motius de problema actuals com els danys detectats a la carretera de Beixalís i ara en reparació.
La cònsol massanenca no ha amagat que aquesta part de l’estudi de càrrega -i d’altres-no l’han acabat de convèncer. De fet, remarca que “el va demanar Govern i nosaltres l’hem encarregat a un extern”. I, sobretot, que no s’ha pogut influir. “Jo no l’he escrit”, assegura I, de fet, apunta que hi ha aspectes que no considera correctes.
I un d’ells seria, justament, els dels abocadors. De fet, remarca que una cosa és el que digui el treball i una altra el que s’acabi fent. “No ens hem de cenyir a l’estudi”, indica. Així, apunta que aspectes com els referits a la xarxa d’aigua ja fa temps que es tenen en compte des del comú, amb diferents actuacions. En canvi, reitera que la part dels residus de la construcció no es comparteix i, ara per ara, no es farà cap nova instal·lació per dipositar-los a la parròquia.
En aquest sentit, defensa que la planificació ha de ser global. “Això es pot compensar en altres parròquies, cap problema, i ara Encamp està disposada a ampliar el seu abocador”, recorda.