El rescat dels 17 anys restants de concessió a Saetde està xifrat en 130 milions d’euros

La xifra no té en compte la possibilitat, ja demanada per la societat, d’allargar l’actual acord 14 hiverns més per compensar les pèrdues de la Covid; en aquest cas, es podrien superar els 200

Les pistes del Pas de la Casa, nevades a l'hivern. Grandvalira

Si alguna societat vol disputar-li la concessió del domini esquiable d’Encamp i el Pas de la Casa a Saetde haurà de desembutxacar, ja d’inici, una quantitat molt elevada de diners. La indemnització pel temps que resta de l’actual, 17 anys, ascendeix a 130 milions. I això sense comptar que s’ha demanat la pròrroga de la mateixa per les pèrdues de la Covid. La xifra, doncs, podria acabar superar els 200.

Fa uns dies el comú va donar inici al procés per esgotar l’actual concessió i impulsar-ne una de nova. En aquest cas, es va optar una fórmula fins ara inèdita a Andorra però que, segons es defensa des de la corporació, és plenament legal: la sol·licitud per ocupar terrenys públics. En aquest cas, és Saetde qui fa la petició i no pas l’administració qui inicia un concurs.

Saetde vol una nova concessió per 50 anys abandonant Pessons i explotant el pic del Maià

El que ha fet l’empresa és reclamar la gestió del domini esquiable. En total, 2.632 hectàrees durant un temps màxim de 50 anys. Fins al 2073, a tot allargar. El territori demanat preveu canvis, com ara l’abandonament de les parts més baixes de l’estació, inclosa la zona del Pessons -on el comú podria tirar endavant l’històric projecte d’un parc natural-, i, en canvi, s’aposta per explotar com a pistes el pic del Maià. Ara, hi ha obert un termini de dos mesos per si alguna altra entitat vol presentar una oferta alternativa.

Aquesta, a diferència de la que també haurà de concretar Saetde, haurà d’incloure la indemnització que s’ha de pagar pel rescat dels 17 anys restants de la concessió actual. El dia que es va presentar el procés, des del comú es va dir únicament que la xifra calculada superava els 100 milions d’euros. Ara, Altaveu ha pogut saber que l’acordada, després del treball fet conjuntament entre comú i societat els darrers mesos, se situa en 130 milions.

Amb un aspecte, però, a tenir en compte. Aquests diners serien per 17 anys. Però el temps de concessió es podria allargar. I és que Saetde ha aprofitat la possibilitat que li atorga el pressupost de Govern pel 2022 de demanar una pròrroga de la gestió com a forma de compensar les pèrdues sofertes aquests dos anys de pandèmia.

En aquest cas, la petició és de 14 anys més. El 20% de la durada total. Si el comú acceptés, el temps de gestió s’allargaria, doncs, a 31 anys. I, per tant, també ho hauria de fer la quantitat del rescat. Fàcilment, superaria els 200 milions d’euros. No cal dir que això suposa un seriós obstacle per qualsevol privat que es plantegi intentar agafar les pistes encampadanes.

Etiquetes: