El president del Sitca, Cristian Asensio, la vicepresidenta, Carmen Castillo i el secretari, Isaac Aláez, han comparegut aquest dimarts per donar a conèixer les primeres línies de treball que tiraran endavant després de ser escollits com a nous representants de l’organisme. Han deixat clar que tenint en compte la renovació de l’equip de govern a la corporació volen “sumar, aportar idees i arribar a consensos” que vagin en benefici del conjunt de treballadors de la corporació. Ara bé, Aláez ha deixat clar que “estem aquí per treballar conjuntament però no per anar de la mà”, ha remarcat, per “no confondre ara que hi ha un comú progressista i un sindicat d’esquerres”.
Entre els principals objectius a curt termini, es demanarà que es facin estudis de clima laboral en departaments i serveis on darrerament ha transcendit que hi ha problemes. Concretament, a Higiene, Circulació, Aparcaments i Escoles Bressol.
Asensio ha reconegut que darrerament el departament d’Higiene “ha sortit constantment a la premsa” i per això reclamen que es pugui fer un estudi de clima laboral per part d’una empresa externa, “que no tingui res a veure amb el comú, ni amb cap departament ni amb cap polític”.
Els sindicalistes han admès que tots els departaments on es treballen moltes hores al carrer “són durs” i tenint en compte els neguits que han rebut també volen estudis per Circulació, Aparcaments, “on hi ha queixes i friccions, l’ambient no és l’idoni i els comandaments no estan a gust” i a Escoles Bressol.
“Ens han traslladat neguits i volem veure fins on arriben”, han afirmat, tot i que reconeixen que, per exemple, en el cas d’Higiene, des que s’ha constituït la nova junta ningú els ha fet arribar cap queixa. Igualment, reconeixen que sovint a ells els arriben rumors o comentaris dels treballadors o que hi pot haver conflictes que derivin de temes personal, “per això és important que es faci l’estudi per part d’una empresa externa i escoltar totes les parts”, ha explicat Aláez.
Reconeixen que sovint els arriben rumors i per aixo veuen important que l’estudi el faci una empresa externa i que escolti totes les parts
El Sitca també s’ha mostrat molest “amb les formes” utilitzades per comunicar que se’ls eliminava el complement de baixa mèdica tot i que “el fons pot estar bé”. Tenen previst portar el tema en una reunió amb la nova corporació i plantejar-los ja algunes propostes d’alternatives que per ara no han volgut concretar. Amb tot, si que ha anunciat que estudien si es pot considerar un dret adquirit o no. Segons han dit, el problema és que a la plantilla del comú l’edat dels treballadors és “bastant elevada” i si vas a fer-te una assegurança de baixa pel teu compte “és complicat que te la facin o potser te la fan però amb un preu exagerat”.
També a curt termini es vol intentar impulsar un sindicat propi pel servei de Circulació o sinó, com a mínim, que creïn una comissió dens del Sitca, ja que han recordat que el cos té una llei pròpia.
A mitjà termini, en canvi, mantenen un “cavall de batalla històric” com és la prejubilació voluntària, la creació d’un pla de pensions empresarial en la línia del que es planteja amb la reforma del sistema de pensions o l’actualització del reglament de compensacions que asseguren que “fa 15 anys que és el mateix”. També reclamen que es desenvolupi la carrera professional, que s’actualitzi la graella salarial perquè els sous són baixos i consta trobar treballadors i que es treballi per homogeneïtzar-les a tots els comuns, ja que actualment hi ha molts diferències i consideren que crea greuges. També han qualificat “d’obsolets” els triennis, volen millorar el reglament de la comissió consultiva i proposaran signar un conveni amb el comú per tal d’establir sobre paper com han de ser les relacions entre les dues parts.
Finalment, a nivell de sindicat han explicat que actualment representen el 44% dels treballadors del comú i una de les fites és arribar “entre el 60 i el 70%”. “No vull dir que no siguem un interlocutor vàlid, però si arribem a aquesta nova xifra ajudarà molt més”.