La diferència principal entre l’edició de l’estiu i la que s’ha portat a terme aquests mesos és que s’ha centrat en els joves que realment tenen dificultats o que viuen en situacions conflictives. “No tenen una estabilitat emocional bona o una situació familiar positiva, cadascun és un cas molt específic i s’ha de tractar de manera molt personal”, explica el conseller de Joventut, Joao de Lima. Els nois i noies que han participat han estat diverses setmanes a diferents sectors del comú, aprenent tasques i coneixent ambients molt distants als que es solen moure. “Al principi sempre veus que algun arriba tard, que busquen excuses per faltar un dia a la feina, però se’ls fa entendre que aquí no és com a l’escola, que sempre se’ls deixa una mica més de mà, ara, si no venen, cobraran menys”, apunta de Lima.
Per a aquests joves amb dificultats, ha estat una forma de tenir més responsabilitats. Això ha fet que dos d’ells no hagin volgut seguir amb el programa després d’unes setmanes. “Ens sap molt greu perquè justament són els que després et trobes pel carrer, que no tenen un rumb fix a la vida, no saps com acabaran i el que volem evitar precisament és que siguin casos socials, que ja tenim bastants en aquest país tot i que s’amaguen una mica”, assegura de Lima. Per tant, està convençut que, per la pròxima edició, s’insistirà que tornin a participar, “els buscarem perquè tinguin una sortida i que puguin fer alguna cosa en la seva vida”.
“Molts tenen problemes de sociabilitat, molt introvertits, no s’expressaven i no parlaven amb ningú, i després els hem vist a la llar dels jubilats, i la gent gran els ha fet parlar amb ells”
Malgrat això, la resposta dels altres nois i noies que hi ha participat ha estat força positiva. Els resultats s’han pogut veure més aviat en un d’ells, que a les setmanes de començar va trobar feina i se li ha fet un seguiment per veure la seva adaptació. Els altres quatre han continuat amb normalitat, i aviat rebran els seus diplomes i se’ls buscarà una empresa conjuntament amb el Servei d’Ocupació. La seva evolució, assegura de Lima, ha estat molt evident. “Molts tenen problemes de sociabilitat, molt introvertits, no s’expressaven i no parlaven amb ningú, i després els hem vist a la llar dels jubilats, i la gent gran els ha fet parlar amb ells i els veus com es desenvolupen i dius ostres, que bé”, explica. És una manera de treure’ls del seu món i mostrar-los que hi ha d’altres, “alguns agraeixen molt aquesta oportunitat i diuen que se senten còmodes amb l’estada”.
Aquesta edició d’hivern ha estat la més llarga, amb una durada de tres mesos. De Lima assegura que, així i tot, és un període relativament curt amb el que es podria fer. Els nois i noies estan aproximadament dues setmanes en cada departament, i pot ser manca una mica de realitat, “de saber ser reactius en algunes ocasions”. Per tant, el conseller afirma que “potser allargar l’estada seria un bon pas a seguir per tal que agafin més experiència”. De moment, no es planteja la possibilitat al comú. Però, per no deixar perdre el que han après, se’ls farà un seguiment si aconsegueixen feina en les pròximes setmanes. “Tenim diverses reunions amb ells i l’empresa, per veure com s’estan adaptant”.
L’ESPAI JOVENT MULTIPLICA PER QUATRE L’ASSISTÈNCIA
Un dels punts claus a Escaldes és l’Espai Jovent. Abans del 2020 acudien entre quatre i cinc persones al dia. A hores d’ara, de Lima assegura que s’arriben a tenir aproximadament 35 joves que acudeixen cada jornada. Allà fan els deures, estan amb els companys i reben ajuda, en cas de sol·licitar-la. De Lima assegura que és una forma d’oferir als joves de la parròquia un espai on estar tranquils, on poden tenir refrescos i altres productes a un preu que poden assumir i on acudir en cas que necessitin suport. “En èpoques de vacances fem activitats, intentem fer coses que siguin més lúdiques i que cridin l’atenció, hem intentat fer que se surtin del comú, com anar a fer joc de realitat virtual”, explica el conseller.