L’estudi és només la primera fase d’un treball més ampli -i que, ha advertit Camp, implica els mateixos ramaders però també el comú i el Govern- i que ha de permetre assegurar la continuïtat de les explotacions de la parròquia, com a peça clau per a la conservació dels paisatges de muntanya, també amb un punt de vista turístic. El treball ha permès, justament, recollir quines són la visió i les necessitats dels propietaris de les explotacions. En aquest sentit, el cònsol ha admès que un punt clau serà poder garantir el relleu generacional.
El treball efectuat per la Cambra d’Agricultura de l’Arieja ha suposat enquesta tots els explotadors i ramaders de la parròquia per detectar les problemàtiques del sector i les possibles solucions a aplicar en un “pla d’acció” que el comú vol impulsar
Des de la Cambra de l’Arieja s’han identificat diferents línies d’acció que, al seu entendre, poden ajudar en aquests objectius. Aquestes s’hauran de treballar en el futur -de fet, ja s’han començat a analitzar en les taules que s’han celebrat després de la presentació dels resultats de l’estudi-. Entre les mesures proposades hi ha la recerca d’una diversificació i l’aposta per potenciar de cara als visitants productes de proximitat en el marc d’iniciatives d’agroturisme.
També s’ha posat en relleu que s’hauria de potenciar la cooperació entre explotacions, sigui compartint la gestió de diferents propietats o el material o, fins i tot, a través d’una cooperativa per a petits ramaders que podria impulsar el mateix comú. Camp ha apuntat que, per les respostes que han anat recollint, el sector seria més favorable a col·laboració o agrupació de “dos, tres o quatre explotacions”. En tot cas, el que es té clar és que “no hem de forçar res; sinó acompanyar”, sempre amb la fita de “anar avançant però mantenint la nostra especificitat”, sobretot “l’arrelament a la casa pairal”.
Una altra proposta és que des de la corporació s’aporti un terreny públic en el qual construir naus que puguin fer servir aquells negocis que no en disposen o que en tenen de massa antigues. Justament, una altra via que es considera clau és la “modernització” de les explotacions per “facilitar la feina”. Es tracta d’un element que ha de permetre “fer més atractiu” el sector per als joves i, d’aquesta forma, solucionar una de les grans inquietuds: garantir el relleu generacional. “Si no hi ha millors condicions que les actuals serà complicat atreure’ls”, ha advertit Camp.
La feina els resultats de la qual s’han presentat ara es va iniciar a finals del passat hivern i s’ha allargat durant tot el 2022. S’ha consultat tots els explotadors de la parròquia, 23, en total, dedicats a la ramaderia (amb un nombre de caps de bestiar estable els darrers anys). Ara, toca implementar les conclusions.
“Hem de mirar de prioritzar línies de treball i fer un pla d’acció que anirà més enllà del mandat comunal”, ha indicat. En aquest sentit, s’ha volgut mostrar especialment satisfets dels resultats, ja que “les propostes són interessants i realitzables”. Camp ha apuntat que “són pragmàtiques i econòmicament assumibles”.