Una torre mirador i càpsules de pedals, algunes de les propostes per a Engolasters i les Pardines

El projecte guanyador del concurs d’idees ha estat ‘Encamp EcoParc’, realitzat conjuntament entre tres empreses, i que ha rebut una quantia de 12.000 euros

Entrega de premis a Encamp.

El comú d’Encamp ha entregat aquesta tarda els premis del concurs d’idees per millorar la zona d’Engolasters i el camí de les Pardines. La decisió ha trigat més del que s’esperava, però finalment es coneixen els tres guanyadors, i també l’accèssit que s’ha atorgat. El projecte que s’ha emportat els 12.000 euros ha estat ‘Encamp EcoParc’, presentat per les empreses KX Arquitectura, Summit Advisors i Event 3.0. Entre les diverses iniciatives que plantegen destaca una torre mirador i càpsules de pedals, a més de canvis bàsics, com augments de bancs o un punt de reparació de bicicletes.

En total, Encamp ha repartit 25.500 euros. D’ells, 12.000 euros han estat per al primer premi, 8.000 per al segon, 5.000 per al tercer i 500 per a l’accèssit. En segon lloc ha quedat la proposta ‘Interconnexió Ecoturística Engolasters Pardines’, i en tercer ‘Park Natura’, de Naiara Galdós. Pel que fa a l’accèssit, s’ha atorgat a dos veïns de la parròquia que han volgut sumar-se a les propostes, tot i saber que no optaven al premi, per tal d’aportar idees per a les dues zones que es treballaven. En aquest sentit, la cònsol major, Laura Mas, ha volgut reconèixer la seva tasca i s’ha decidit, conjuntament a la comissió, donar aquest petit premi de 500 euros.

El guanyador ha arribat de la mà d’un conjunt de tres empreses, que són KX Arquitectura, Summit Advisors i Event 3.0. El portaveu i encarregat d’explicar el projecte ha estat Sebastià Vidal, que ha indicat que tracta d’una proposta que té un vessant de sostenibilitat, sense perdre la part més innovadora. S’han plantejat aspectes arquitectònics, paisatgístics, de lleure i d’entreteniment per a tot tipus de públic. En aquest sentit, el conseller de Turisme i Reactivació Econòmica, Nino Marot, ha explicat que la decisió ha estat difícil de prendre, “però era la que més s’ajustava a l’entorn mediambiental i també els plans finances que es va presentar”. L’adaptació de totes les activitats a persones amb mobilitat reduïda, entre altres, també ha estat un factor important.

“No caldrà comprar un forfet de dia, sinó que es podrà adquirir entrada per a l’activitat que es vol realitzar de forma individual”

El projecte s’ha dividit en quatre sectors diferenciats, d’una banda els dos extrems del sector de les Pardines, i de l’altra del sector d’Engolasters. Es tracta dels accessos naturals, i en cadascun d’ells hi ha unes activitats diferents. Respecte a les diferents atraccions que es poden preveure, Marot ha explicat que seran de pagament, tot i que l’accés a la zona continuarà sent gratuït. “No caldrà comprar un forfet de dia, sinó que es podrà adquirir entrada per a l’activitat que es vol realitzar de forma individual”, ha assegurat el conseller. De fet, el projecte ja preveu una zona de benvinguda i per poder comprar aquests tiquets.

Entre les diverses propostes que s’han plantejat, que passem per zones d’aventura, càpsules a pedal, tirolina, cabanes als arbres, miradors, espais de reparació de bicicletes o unes fonts a Engolasters, les empreses i el comú tenen prioritats. D’una banda, Vidal ha explicat que el que es podria portar endavant són aquells aspectes més bàsics, com disposar de més bancs per seure, entre altres serveis. A més, de totes les iniciatives, les empreses tenen en molta consideració la torre mirador. “Suposa una inversió, però és una de les més cridaneres i impactant, i està funcionant molt bé a tot arreu d’Europa”, ha assegurat Vidal. També s’ha remarcat, pel que fa a l’esbarjo, les càpsules a pedals. En total, amb totes les propostes que s’han llançat a comú i tenint en compte el conjunt del projecte, s’ha calculat un total de 10,5 milions d’euros. Malgrat això, Vidal ha remarcat que aquesta quantia es va obtenir a finals del 2021, “possiblement ara seria més”.

Qui ha de seguir endavant ara amb la proposta és el comú. Marot ha explicat que s’ha d’estudiar el pla d’inversions, així com les possibles limitacions que pugui tenir el projecte i fer una anàlisi economicofinancera. La idea principal és fer-ho mitjançant una concessió d’execució i gestió. Però, abans, la comissió ha de crear una proposta de la proposta. És a dir, extreure allò que és factible de fer-se i que encaixa amb els objectius de la corporació, i plantejar-ho amb un concurs. “Per nosaltres, de la vintena d’idees que es van proposar, hi ha algunes més importants, més prioritàries i urgents”, ha indicat Marot, “el que volen és que el conjunt de les partides pugui ser un pol d’interès per tothom”.

Aquesta legislatura s’espera poder portar endavant algunes de les iniciatives. Marot ha destacat, per exemple, l’entorn del llac d’Engolasters, “que està molt ben pensat”. També ha remarcat l’accessibilitat que es desprèn a tot el projecte. El conseller, a més, ha aprofitat per recordar el projecte de telecadira que es preveu per anar des d’Encamp fins a Engolasters, i que es preveu que es pugui desenvolupar, tot i que no serà aviat.

Algunes de les propostes d''Encamp EcoParc'

 

Etiquetes: