La corporació escaldenca redueix el seu pressupost per a l’any vinent, després de batre el seu rècord aquest 2024. Els comptes presenten una rebaixa i passen dels 44,9 milions a 42. Segons Dolsa, s’ha aplicat “un criteri de prudència”, per exemple amb una caiguda dels ingressos previstos per l’ITP. Tot i això, si que s’espera un millor comportament de l’impost de la construcció. En aquest sentit, aquesta previsió fa que, inicialment, hi hagi una diferència negativa amb les despeses que, si cal, es cobriria via la formalització d’un préstec de quatre milions. El mandatari, però, ha volgut deixar clar que la seva contractació dependrà, justament, de com evolucioni l’exercici. En tot cas, no es preveu tocar la tresoreria actual, d’uns 27 milions.
Per al pla especial a Can Noguer es destina una partida de 600.000 euros, que es completarà amb 1,5 milions més el 2026 i el 2027; després, els propietaris hauran de retornar els diners segons vagin impulsant projectes als seus terrenys
Pel que fa al capítol d’inversió, aquest es queda en gairebé 12 milions. Amb aquestes partides, el comú preveu completar dos projectes clau per a la mobilitat, amb la culminació dels aparcaments que s’estan construint al terreny situat al davant de l’església de Sant Pere Màrtir i a la zona del Falgueró, incloent-hi també la reforma dels entorns. En aquest segon cas, ha destacat Dolsa, amb una passarel·la que facilitarà l’accés a la zona escolar del Sant Ermengol. Al mateix temps, es preveu finalitzar la part comunal del projecte de pisos de lloguer assequible a l’avinguda del Pessebre. “Al llarg de l’any, Govern podrà entrar a treballar”, ha garantit la cònsol major, Rosa Gili.
Els comptes també preveuen la reforma del pavelló del Prat Gran -de fet les obres s’han adjudicat en la sessió però s’executaran ja durant el 2025, a l’igual que la remodelació de la borda Gabriel i dels seus entorns. Entre altres actuacions, també es preveu la renovació de l’aparcament de Caldea, la millora de les fonts del parc de la Mola, l’enjardinament del carrer dels Veedors o la reforma del Prat del Roure, que inclou l’escenari i la façana. També s’iniciarà, conjuntament amb el Govern, la rehabilitació de la borda Sabater, a l’entrada de la vall del Madriu.
Un altre projecte clau que s’impulsarà serà el pla especial a la zona de la urbanització Can Noguer. “Les màquines entraran aquest any. Solucionarem un problema endèmic de la zona i guanyem dos terrenys, un dels quals serà per a un aparcament”, ha explicat Dolsa. En aquest cas, però, els diners no es comptabilitzen dins del capítol d’inversió (600.000 euros per al 2025 i plurianuals d’1,5 milions pel 2026 i 2027) sinó al de béns i serveis, ja que es recuperaran posteriorment, segons els propietaris vagin fent projectes de construcció a la zona. Llavors, hauran d’anar pagant la part proporcional d’aquesta despesa. “Es va permetre fer una urbanització amb unes condicions que no complien i unes instal·lacions que no donen l’abast per tanta gent que hi viu a la zona. Algun dia tindríem un problema si no actuem”, ha comentat el cònsol menor.
El mandatari ha tret pit durant la sessió -en la qual també s’ha validat el tancament pressupostari del tercer trimestre- de la bona situació financera del comú. De fet, ha posat en relleu que és molt probable que, durant l’any vinent, en algun moment es deixi l’endeutament a zero, tot sempre pendent de si cal o no demanar un préstec per afrontar la diferència prevista entre ingressos i despeses. En tot cas, ha defensat que la corporació es pot permetre, justament, abordar una de les mesures que s’han esgrimit des de la minoria de Demòcrates per abstenir-se en l’aprovació dels comptes: la pujada salarial del 10% a tots els treballadors comunals, en vigor des de fa uns mesos. Aquesta, lògicament, queda reflectida en uns costos de personal que s’incrementen de forma notable. Res, però, que no es pugui assumir, segons la majoria.
Des dels consellers ‘taronja’ també s’ha justificat el vot abstencionista pel fet que, en paraules de la consellera Gemma Bofarull, “no incorporar projectes que nosaltres consideràvem prioritaris al nostre programa electoral”. A banda, ha apuntat que, efectivament, “hi ha una bona gestió financera, en part per la bona situació que es van trobar dels anteriors mandats”. Tot i això, ha alertat que “ara hi ha molts ingressos extraordinaris que no es tindran més endavant”.
PREUS PÚBLICS I TRIBUTS
El que sí que ha tirat endavant per unanimitat han estat les ordinacions de preus públics i la tributària de cara a l’any 2025. En aquest cas, amb increments. La cònsol major, Rosa Gili, ha recordat que en la gran majoria de figures i tarifes s’havia aplicat una congelació des del 2020. Ara, en canvi, es tocaran, en la majoria de casos amb l’IPC previst del 2,3%. Hi haurà algunes excepcions que s’incrementaran més com ara la taxa pels casaments -es diferenciarà entre els residents que pagaran només 60 euros si la cerimònia es fa en festiu o cap de setmana i els no residents, a qui es cobrarà 60 o 120 en funció del dia- o l’impost de propietat immobiliària, especialment per aquells béns de més de cent metres quartats. La mandatària ha apuntat que l’import actual “estava desfasat” en comparació al d’altres parròquies quan, en canvi, Escaldes és on més cars estan els lloguers. Pel que fa als aparcaments, també s’aplica l’IPC amb un arrodoniment i, això sí, les tarifes seran més cares si s’estaciona a un recinte cobert.