Els Pouets haurà d’obrir en 30 mesos i no acollirà cap allotjament turístic, restaurant o comerç

La concessió es donaria per 50 anys i comportaria el pagament d’un cànon mensual que, però, el comú no especifica i, per tant, fixaria el licitador; des de la corporació s’indica que l’actual situació econòmica no permet afrontar la reforma per canviar l’ús de l’edifici

L'aparcament dels Pouets, tancat. ARXIU

El comú d’Andorra la Vella vol donar vida a l’aparcament abandonat del Pouets, però també té clar que no vol que es converteixi en un establiment que faci la competència a altres negocis existents. Més concretament, no s’acceptaran propostes que suposin convertir l’edifici en un espai comercial, un allotjament turístic o un local de restauració. Així ho especifica el plec de bases del concurs per intentar trobar una empresa privada que reformi l’immoble i iniciï una nova activitat. La concessió, s’indica, seria per 50 anys amb un cànon mensual que haurà de proposar el licitant. La previsió és que en un termini màxim de dos anys i mig des de la signatura del contracte la instal·lació pugui tornar a estar en funcionament.

El comú intenta, doncs, donar un ús a una instal·lació que es podria dir que està maleïda. Com s’explica a la documentació, es va inaugurar l’any 1997 com a aparcament amb la voluntat de donar servei al barri on s’ubica però també al centre històric i a la part sud de l’avinguda Meritxell. Es va optar llavors per un sistema robotitzat per a 220 places, però en posar-se en funcionament la maquinària generava soroll i vibracions, a més de presentar “disfuncions de manteniment” que van obligar a tancar-lo. Anys més tard, es va donar en concessió a una empresa però el contracte es va acabar rescindint des del comú, llavors liderat per Conxita Marsol, a causa dels incompliments de l’empresa. Des de llavors, octubre del 2017, la instal·lació roman tancada.

Andorra la Vella intenta donar una nova vida a l’aparcament dels Pouets cedint-lo a un privat

La voluntat del comú és intentar reactivar-la, però no pas amb diners propis. Així, el mateix plec de bases indica que “l’actual conjuntura econòmica impossibilita fer front a les despeses que comportarien l’adequació i condicionament d’aquesta infraestructura o la possible reforma per a un canvi d’ús”. I, per això, es busca que sigui un privat qui ho intenti, això sí, assumint tot el risc. D’aquesta forma s’avisa en diferents ocasions en la documentació. A banda, es deixa clar que la corporació ni aportarà finançament ni avalarà cap operació per obtenir-lo i també queda descartat que l’empresa que el vulgui posar de nou en marxa emeti bons, obligacions o altres títols per trobar els diners necessaris. Sí que s’accepta, en canvi, que s’hipotequi la concessió.

Des del comú no es dona cap instrucció sobre quina activitat es podria impulsar a l’edifici. Ara bé, sí que hi ha tres àmbits en els quals, a priori, no es podrà fer cap proposta. No es vol que l’immoble es converteixi en cap allotjament turístic ni en un establiment comercial o de restauració. D’aquesta forma, s’entén que s’evita que es pugui fer competència a altres negocis ja existents a la parròquia.

La concessió s’establirà per a una durada màxima de 50 anys, tot i que el plec indica que el licitador podria proposar un termini menor, fet que es tindria en compte a l’hora de valorar l’oferta. En aquest termini ja comptaria el temps que costaria adequar l’edifici per a la nova activitat, que no pot superar els 30 mesos. Es donen sis per enllestir el projecte tècnic de la reforma i 24 per fer totes les actuacions necessàries.

El comú preveu cobrar un cànon per la cessió de la instal·lació, però a la documentació no s’especifica cap quantitat. Serà, doncs, el licitador qui hagi de fer la proposta i aquesta comptarà a l’hora de decidir el guanyador del procés. Implicarà un 20% de la nota final. No es descarta tampoc que es pugui oferir un cànon anual variable.