Pobresa, democràcia i desinformació protagonitzaran els debats del segon ‘Filant xarxes’

El fòrum de diàleg intergeneracional sobre adolescències compta aquest any amb el suport de l’AR+I i el Raonador del Ciutadà i les tres xerrades es faran en espais “trencadors” per fugir “d’estructures adultcèntriques i que la gent s’hi senti còmode”

Maria Nazzaro, Olalla Losada i Patty Bafino durant la roda de premsa.
Maria Nazzaro, Olalla Losada i Patty Bafino durant la roda de premsa. M. P.

El departament de Joventut del comú d’Andorra la Vella està d’allò més satisfet amb els resultats de la primera edició del ‘Filant xarxes’, el fòrum de diàleg intergeneracional sobre adolescències que va estrenar l’any passat i en el qual van participar més de 160 persones. Convençuts de la necessitat de crear espais de participació on parlar dels temes que afecten el dia a dia i en especial als adolescents, s’han programat tres xerrades més que tenen com a temàtiques centrals la pobresa, la democràcia i la desinformació.

Les temàtiques no es trien perquè sí. Hi ha un treball previ de recerca i d’escolta dels adolescents. De fet, si la pobresa apareix al cartell d’aquest any és perquè els mateixos joves ho van demanar. “L’any passat ens van manifestar que a Andorra no es parla de pobresa, s’amaga”, ha explicat la cap de servei de Joventut i Participació Ciutadana, Patty Bafino, que juntament amb la consol menor, Olalla Losada, i la consellera de Social, Joventut i Espai Ciutadà, Maria Nazzaro, han estat les encarregades de presentar la segona edició del ‘Filant xarxes’. La democràcia i la desinformació, en canvi, s’han inclòs perquè són temes de preocupació general.

Les temàtiques no es trien perquè sí. Hi ha un treball previ de recerca i d’escolta dels adolescents

El primer dels tres debats, ‘Repensant la pobresa. Cap a un futur més equitatiu’, serà el 6 de febrer. Hi participarà el Raonador del Ciutadà, la politòloga i doctora en Humanitats, Alícia Valdés i estarà moderat per la mestra jubilada Mercè Cabré. El segon serà el 12 de març i porta per títol ‘La democràcia a examen: causes de la desafecció política dels joves’. En aquest cas hi participaran el politòleg Yvan Lara i l’economista Pau Llonch, amb l’antropòloga i professora de batxillerat Èlia Riba com a moderadora. Finalment, el 9 d’abril es farà l’últim debat: ‘La saturació informativa i la incidència de les notícies falses en la formació de l’opinió pública’. Aquí els protagonistes seran l’actual director del centre d’FP, Gregori Gutiérrez i la catedràtica del departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Mònica Figueras, amb la moderació de l’ambientòleg i presentador del pòdcast Fvck i Lloc, Marc Iserte.

A diferència de l’any passat que els debats es van fer al Rusc, aquest any s’han volgut buscar espais “trencadors” per fugir “d’estructures adultcèntriques i que la gent s’hi senti còmode”. Així, la primera cita es farà al Centre d’Art d’Andorra la Vella (sala d’exposicions del Govern), al Parc Central, el segon a la sala del consell de comú, “per mostrar que l’administració pública és la casa de tots”, i l’últim té el lloc encara per definir.

Des del departament de Joventut del comú es confia que es pugui arribar a superar l’assistència de l’any passat, si bé la participació als debats està limitada a unes cinquanta persones. De la mateixa manera han reconegut les dificultats per poder arribar als joves a partir dels 18 anys, ja sigui perquè estudien fora del país o perquè si s’han quedat, sovint treballen. Per això no es renuncia a buscar alternatives per mirar de fer-los participar. L’any passat es va provar amb un sistema d’streaming però no va acabar de convèncer perquè no poden dir-hi la seva en directe.

Comentaris

Trending