Les temàtiques no es trien perquè sí. Hi ha un treball previ de recerca i d’escolta dels adolescents. De fet, si la pobresa apareix al cartell d’aquest any és perquè els mateixos joves ho van demanar. “L’any passat ens van manifestar que a Andorra no es parla de pobresa, s’amaga”, ha explicat la cap de servei de Joventut i Participació Ciutadana, Patty Bafino, que juntament amb la consol menor, Olalla Losada, i la consellera de Social, Joventut i Espai Ciutadà, Maria Nazzaro, han estat les encarregades de presentar la segona edició del ‘Filant xarxes’. La democràcia i la desinformació, en canvi, s’han inclòs perquè són temes de preocupació general.
Les temàtiques no es trien perquè sí. Hi ha un treball previ de recerca i d’escolta dels adolescents
El primer dels tres debats, ‘Repensant la pobresa. Cap a un futur més equitatiu’, serà el 6 de febrer. Hi participarà el Raonador del Ciutadà, la politòloga i doctora en Humanitats, Alícia Valdés i estarà moderat per la mestra jubilada Mercè Cabré. El segon serà el 12 de març i porta per títol ‘La democràcia a examen: causes de la desafecció política dels joves’. En aquest cas hi participaran el politòleg Yvan Lara i l’economista Pau Llonch, amb l’antropòloga i professora de batxillerat Èlia Riba com a moderadora. Finalment, el 9 d’abril es farà l’últim debat: ‘La saturació informativa i la incidència de les notícies falses en la formació de l’opinió pública’. Aquí els protagonistes seran l’actual director del centre d’FP, Gregori Gutiérrez i la catedràtica del departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Mònica Figueras, amb la moderació de l’ambientòleg i presentador del pòdcast Fvck i Lloc, Marc Iserte.
A diferència de l’any passat que els debats es van fer al Rusc, aquest any s’han volgut buscar espais “trencadors” per fugir “d’estructures adultcèntriques i que la gent s’hi senti còmode”. Així, la primera cita es farà al Centre d’Art d’Andorra la Vella (sala d’exposicions del Govern), al Parc Central, el segon a la sala del consell de comú, “per mostrar que l’administració pública és la casa de tots”, i l’últim té el lloc encara per definir.
Des del departament de Joventut del comú es confia que es pugui arribar a superar l’assistència de l’any passat, si bé la participació als debats està limitada a unes cinquanta persones. De la mateixa manera han reconegut les dificultats per poder arribar als joves a partir dels 18 anys, ja sigui perquè estudien fora del país o perquè si s’han quedat, sovint treballen. Per això no es renuncia a buscar alternatives per mirar de fer-los participar. L’any passat es va provar amb un sistema d’streaming però no va acabar de convèncer perquè no poden dir-hi la seva en directe.
Comentaris