Enguany, el tret de sortida serà també amb una exposició sobre la transhumància, de Natàlia Muntané, que també oferirà un vídeo mapping a la façana de la casa del Quart d’Arinsal. També com a prèvia -encara amb data per confirmar- es presentarà un reportatge sobre l’evolució del Parc Natural del Comapedrosa, que enguany compleix vint anys de la seva creació.
Segons s’ha informat des del comú, una altra de les novetats serà la instal·lació d’un iglú planetari, que comptarà amb diverses sessions. En aquest sentit, s’ha volgut recordar que “des de principis d’any la Massana compta amb el doble segell de Destinació Turística i Reserva Starlight i pensem que la Pitavola és una fira ideal per introduir activitats relacionades amb la divulgació científica”.
El mercat, que dona el tret de sortida a les fires de tardor del país, tindrà 33 parades d’artesans i productors locals del país, però també dels Pirineus catalans i francesos, ja que els tres territoris forment part del Parc Pirinenc de les Tres Nacions. També hi haurà diferents animacions, com ara la que protagonitzarà el teatre de carrer del grup de l’Esperanceta.
Un altre dels al·licients de la Pitavola són les excursions guiades gratuïtes. Enguany n’hi haurà vuit, entre les quals hi ha les sortides al camí de les Carboneres o una de nocturna per veure els estels. Durant la presentació, el coordinador del mercat, Toni Corominas, ha remarcat la implicació dels restaurants d’Arinsal, gràcies als quals es repeteix l’activitat de la Ruta de la Tapa.
El mercat obrirà portes el dia 29, a partir de dos quarts de sis de la tarda. Aquell vespre també tindrà lloc la taula rodona ‘Quin futur volem per al Pirineu?: Estratègies per un desenvolupament sostenible dels territoris de muntanya’. Es tracta d’un esdeveniment previ a les Jornades per a l’Excel·lència d’Esterri d’Àneu, que se celebren anualment i que versen sobre una temàtica d’actualitat, amb participació d’alt nivell.
Hi participaran personalitats internacionals, que permetran reflexionar sobre el futur del Pirineu. És el cas de la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor; la síndica d’Aran, Maria Vergés; l’ambaixador de les comissions intergovernamentals, la cooperació i les relacions transfrontereres del govern francès, Philippe Voiry; i el secretari general pel Repte Demogràfic del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern espanyol, Francés Xavier Boya.