La Pitavola tanca una nova edició amb una escultura d’un trencalòs com a record

El cònsol menor de la Massana assegura que la valoració de la fira és positiva tant per l’afluència de gent com per les vendes realitzades

Comentaris

Moment de la inauguració de l'escultura d'un trencalòs.
Moment de la inauguració de l'escultura d'un trencalòs. Comú de la Massana / Eduard Comellas

La quarta edició de la Pitavola ha tancat portes aquest diumenge amb una bona valoració tant dels paradistes com del públic i col·laboradors. El cònsol menor, Roger Fité, assegura que “hem tingut un bon retorn de l’afluència de gent i de les vendes realitzades”. A més, com ja és habitual aquesta edició també tindrà un record en forma d’escultura. Aquesta vegada el ferrer artístic Jordi Illamola ha optat per un trencalòs d’acer inoxidable.

El cònsol menor també ha destacat que els visitants s’han mostrat satisfets tant amb l’oferta d’estands com amb les activitats proposades. De fet, totes les sortides guiades com els tallers han ocupat totes les places. Aquest diumenge al matí s’ha fet una ruta guiada per descobrir els bolets del Parc Natural del Comapedrosa, amb el tècnic de l’AR+I Manel Niell, que ha anat explicant les característiques dels bolets per poder diferenciar els que tenen propietats gastronòmiques dels que no són comestibles. A més, al migdia, el cuiner Christian Sansa ha fet un show-cooking amb diferents propostes de cocció dels bolets.

D’altra banda, també hi ha hagut un recorregut pel camí de les Carboneres, amb el biòleg Marc Mossoll, que ha exposat com es feia carbó just al lloc on antigament es portava a terme aquest ofici.

Justament, un dels objectius de la quarta edició de la Pitavola ha estat posar en valor els oficis antics, amb la creació d’una carbonera. Els treballs han anat a càrrec de Roger Solé, expert en pedra seca i també en construcció de carboneres. Aquest migdia ja s’ha pogut extreure el carbó de la carbonera que es va encendre durant l’acte inaugural.

De cada edició de la Pitavola en queda un record en forma d’escultura. Aquest matí s’ha inaugurat l’escultura d’un trencalòs, la quarta de l’itinerari que poc a poc es va confeccionant. Com explica Fité, “l’objectiu és tenir una ruta que permeti la dinamització permanent al poble d’Arinsal, de manera sostenible, a través d’aquestes escultures que se situen en diferents punts del poble. A través d’aquest itinerari la gent pot anar descobrint diferents espècies del Parc Natural i, al mateix temps, diferent racons d’Arinsal”. Totes les escultures són obra del ferrer artístic Jordi Illamola, que en les passades edicions ja ha creat una serenalla, una pitavola i un isard. L’artista explica que “per fer el trencalòs he utilitzat un material nou, l’acer inoxidable, i el tret característic és el pit vermellós. També he jugat amb corten, que és el material principal de les altres escultures. El trencalòs està recolzat amb una branca, una posició noble, com si observés la gent que passa pel camí de Percanela”.

Han participat a la Pitavola representants del Parc de les Tres Nacions, format pels parcs del Comapedrosa i Sorteny, el Parc de l’Alt Pirineu i el Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises. D’altra banda, els visitants han pogut gaudir de la Ruta de la Tapa, amb la participació de tretze establiments d’Arinsal, que han preparat receptes especials per la Pitavola.

Comentaris

Trending