La icònica construcció, que recorda un origami i que va ser obra de l’arquitecte català Enric Llimona, es trobava històricament a la plaça de l’Església. Ara fa uns anys, es va desmuntar, però des d’aquell moment hi havia dues coses clares: una, que els ciutadans del Pas volien recuperar aquest element simbòlic per a la vila i, dos, que el comú es comprometia a fer-ho. I s’ha complert. Ara, la caseta es troba a la zona alta i ha de servir com a nou punt d’informació i acollida de visitants.
El nou equipament està dotat amb una pantalla tàctil. També inclou una exposició sobre la història del Pas de la Casa en quatre idiomes amb un recull de fotografies antigues.
En l’acte d’inauguració, el cònsol menor, Xavier Fernàndez, ha destacat que “una feina iniciada el passat mandat que veu la llum i que dona resposta a diverses demandes ciutadanes”. Així, ha admès que “els veïns volien mantenir aquest element simbòlic de la vila, i també el consell d’infants havia proposat tenir un espai on s’expliqués la història del Pas”. Per la seva banda, la consellera de Turisme i Comunicació, Verònica Solsona, ha explicat que “obrim un nou espai d’interpretació i acollida de visitants. Tota la informació està en 4 idiomes i recull la història del Pas que serà d’interès tant pels veïns com pels visitants”
La consellera ha apuntat amb detall el contingut dels plafons informatius i ha agraït al departament de Patrimoni Cultural del ministeri de Cultura la col·laboració en l’elaboració del contingut, així com a les empreses que hi han participat, sota la direcció del departament de Turisme. Així mateix, ha recordat que la caseta formava part del projecte de remodelació de tot el carrer Sant Jordi dut a terme en dues fases i finalitzat l’any passat.
UN RECORD PER A UN PIONER
En el marc de la Festa Major del Pas també és tradició retre homenatge a una persona pionera de la població. Enguany, el reconeixement ha estat per Francesc Viladomat Lena, un dels primers impulsors de l’esquí a Andorra i que també va deixar un enorme llegat a la localitat.
Així, Fernàndez ha entregat a dos dels seus fills, Cristina Viladomat i Xavier Viladomat i a una de les netes, l’obsequi commemoratiu i ha recordat que “era l’any 1957 quan es construïa el primer telesquí per arribar al Coll Blanc amb un motor de camió, i mira on som avui”.