Una part del vial de la Massana podria posar-se en funcionament a finals del 2025

El comú compra una mola antiga i el Govern se’n queda dues en cessió que hi havia a la zona afectada per la desviació i es vol tirar endavant una ruta cultural per donar-les a conèixer

Render de la desviació de la Massana.

Una part del vial de la Massana podria posar-se en funcionament a finals del 2025. Així ho ha anunciat la cònsol major de la Massana, Eva Sansa, en la roda de premsa posterior a la sessió de consell de comú d’aquest dilluns. Durant el ple s’ha aprovat el pressupost del 2025 que preveu una partida de 2,1 milions perquè la corporació faci les obres que li corresponen de la desviació i Sansa ha reconegut que si bé hi ha dos privats que encara no han signat els pertinents convenis de cessió amb el Govern, els treballs que hi ha en marxa actualment avancen “molt ràpidament” i per tant el comú també haurà d’afrontar la despesa abans el previst.

La construcció del vial de la Massana és una de les prioritats del Govern i des que van començar les obres, ha estat una constant les licitacions de nous trams per mirar que el treballs siguin una realitat el més aviat possible. S’ha parlat sempre que l’objectiu és tenir-lo enllestit el 2027, però ja al seu moment, el ministre de Territori, Raul Ferré, advertia que si tot anava rodat i es podia avançar, s’intentaria. De fet, el setembre passat es van adjudicar els treballs del tram 3, tot i que el 2 encara no està acabat, i la idea era començar les obres així que es pogués, amb un termini d’execució de dos anys. Per tant, en vuit mesos ja s’ha adjudicat el 50% de l’obra i la previsió és que els propers mesos quedin adjudicats els trams restants.

I encara que no sigui el més habitual, en aquest cas, les obres, en comptes d’endarrerir-se sembla que acceleren. “Els dos milions que tenim compromesos pel vial pensàvem que els podríem allargar molt més, però les obres avancen molt ràpidament i haurem de fer front a la despesa d’aquest tram de desviament molt abans del que pensàvem”, ha explicat Sansa, que igual que el conseller de Finances, Agustí Garcia, han recordat la importància de la infraestructura per a la parròquia.

D’aquí que una de les inversions grosses del pressupost del 2025 del comú, tal com ja va avançar l’Altaveu, siguin els 2,1 milions del vial. Si el Govern s’afanya, el comú, també. I és que com ha reconegut Sansa, “a finals dels 2025 hi haurà una part que ja estarà feta i podrà començar a funcionar de manera efectiva”.

Pressupost rècord de la Massana amb 24,2 milions d’euros amb un fort increment de les inversions

Tot i així, Sansa també ha reconegut que encara hi ha dos privats que no han signat els convenis de cessió de terrenys amb el Govern. En un dels casos, però, sembla que la situació s’hauria desencallat gràcies a un acord del comú amb el privat per comprar una antiga mola que hi ha al nucli antic, més concretament al camí de les Fontetes, coneguda com la mola de Cal Quico. És cert que en aquest cas no quedava afectada pel vial, però després d’un any de negociacions, el comú compra la mola i els terrenys on es troba ubicada per 201.837,58 euros i finalment, segons la cònsol, “els privats accedeixen a cedir els terrenys per fer-hi passar el vial”. Ara bé, també ha mostrat certa sorpresa perquè des de la minoria s’ha demanat si el privat estava satisfet amb l’acord, un fet que ella donava per tancat.

Cal tenir present que el Govern ha assolit un acord de cessió de dues moles més, aquests sí situades en terrenys afectats pel vial i la voluntat de les dues administracions és poder-les restaurar i preservar per poder crear una ruta cultural que doni a conèixer als turistes i a la gent de la parròquia les moles. “Tenim el compromís ferm del Govern de tirar endavant el condicionament de les tres moles”, ha assegurat Sansa, que ha afegit que la intenció del comú és fer un recull històric, parlar amb les famílies “i donar-hi un sentit a nivell cultural”. Així, ja s’ha començat a demanar a les famílies si tenen fotografies antigues o anècdotes que es puguin explicar i integrar-les en el recorregut.

D’altra banda, també s’ha parlat amb Patrimoni Cultural per restaurar les moles d’Arinsal i un safareig.

PRESSUPOST

Pel que fa al pressupost del 2025, tal com ja havia avançat l’Altaveu s’enfila fins a 24,2 milions, una xifra històrica, amb unes inversions de 7,7 milions, que gairebé doblen les de l’any passat. El conseller de Finances també ha detallat que l’endeutament previst a finals del 2025 és de 5,7 milions, el que suposa un 27% del que permet la llei, molt lluny del límit del 200%.

Els consellers de la minoria d’Amb Seny s’han abstingut argumentat que és un projecte que no han treballat directament, tot i compartir moltes de les inversions previstes. Entre els elements de descord, la consellera Laura Bragança ha parlat dels diners destinats a benestar, especialment pensant en la gent gran. Des del seu punt de vista s’haurien de copar iniciatives com tenen en altres parròquies per fer seguiment de persones grans que viuen soles; mentre que Guillem Forné ha recordat que encara no s’ha previst cap alternativa al Sant Antoni Música (SAM), que es va decidir anul·lar-lo, i també s’ha mostrat crític amb la falta d’activitats nadalenques per atraure el visitants durant els dies previs a les festes.