“Els qui veiem la fi de festa i totes les deixalles que queden per terra, sempre hem pensat que això havia de tenir un final. Creiem que val la pena perdre un euro, estalviar les deixalles al carrer, i contribuir a deixar-ho net”, són paraules del Pere Rodríguez, del restaurant El Cantàbric a taula, un dels quatre establiments involucrats -amb el Bar del Centre, Artipa i Bare Nostrum- en la campanya ‘Oh My Got! Reutilitzable’ que opta per la reutilització dels vasos durant la festa major. “Cada vegada que rebem un got, el netejarem amb totes les mesures higièniques necessàries. Com a restauradors no volíem quedar-nos al marge, sinó al contrari”, explica sobre la iniciativa.
Com s’ha mencionat, el vas tindrà un cost d’1€ i es podrà adquirir en qualsevol dels quatre establiments de la plaça de la Germandat. Hi haurà dues mides, 33cl i 55cl, i un cop usats s’hauran de dipositar en un contenidor de color vermell que s’instal·larà a les barres o, si no, emportar-se’l a casa perquè duri fins dimarts. “Nosaltres els recollirem, es rentaran i es tornaran a posar en circulació. No són uns gots que caducaran amb la festa major i tampoc se’ls quedaran els restauradors. Reinvertirem aquests euros en un futur per engegar una iniciativa sostenible que tingui retorn directe al poble”, afirma la consellera de Turisme Judith López.
Aquesta és la proposta sostenible principal del programa del comú de Sant Julià per a la festa major, que se celebra del 26 al 30 de juliol, i és un dels aparadors de la parròquia, tal com ha afirmat la cònsol menor Sofia Cortesao. Altres iniciatives que es duran a terme han estat passar les activitats d’aigua infantils de carrer a la piscina de Lauesport, en favor “d’un bé molt preuat que s’ha de racionalitzar” com és l’aigua, ja que també s’erradicarà el consum excessiu d’ampolles d’aigua de plàstic, substituint-les per diverses fonts o dispensadors d’aigua que es distribuiran per la parròquia, però també en els camerinos dels artistes.
Altres iniciatives que es duran a terme a la festa major tenen a veure amb la inclusió i la seguretat ciutadana. L’espectacle lluminós i musical substituirà els focs d’artifici per més de 120 drons que sobrevolaran la parròquia, una decisió “per ampliar el públic propens a ser sensible al soroll”, tal com ha analitzat la cap de servei de promoció cultural, Laura Rogé, assegurant que es podrà veure des de tres indrets diferents: la plaça Laurèdia, la plaça de la Germandat i el Prat Gran. Per a les persones amb diversitat sensorial, s’ha establert una hora silenciosa cada dia a les atraccions i també hi haurà una pausa a la cercavila de gegants.
Finalment, també s’ha decidit juntament amb Govern ampliar els horaris nocturns del transport públic. Durant els dies de festa major, el servei es duplicarà i hi haurà un bus Sant Julià-Escaldes i a l’inrevés cada trenta minuts. A partir de les quatre de la matinada, l’autobús passarà cada quinze minuts i s’ampliarà l’horari fins a les 5:30 hores. A més, a la festa parroquial es reprendrà el servei d’ambulància medicalitzada fins una hora després de tancar, hi haurà presència del punt lila davant de la Casa Comuna i també hi haurà un estand RollingAND per a la prevenció i el consum d’alcohol i altres substàncies.