La modificació legislativa va ser aprovada el passat desembre al Consell General i va entrar en vigor el gener. Un dels canvis significatius fa referència a com es computa el càlcul del total d’endeutament. Fins a l’any passat, s’havia de tenir en compte el deute del mateix comú, però també calia comptabilitzar el de les societats on la corporació tingués participació. Es feia, però, de dues formes diferents i que impactaven també de forma divergent a les finances comunals.
A Canillo, el límit d'endeutament passa del 165% a sols un 33%, mentre que a Sant Julià baixa fins al 62%, un descens que també es confia que es doni a la Massana, on ultimen els càlculs
Per aquelles on tingués majoria suficient per tenir-ne el control (com ara Emap a la Massana o Ensisa en el cas de Canillo), s’havia d’agafar el deute proporcional a la participació pública en el capital social. Per a aquelles on el percentatge d’accions fos minoritari però superior al 5% o amb almenys un membre representant de la corporació al consell d’administració (com pot passar a Saetde a Encamp o la Semtee a Escaldes-Engordany), es tenia en compte només els números vermells que superessin els fons propis de l’empresa i, també, en funció del nombre de títols subscrits.
Per tant, la situació provocava seriosos problemes en alguns comuns. Per posar un exemple clar, a la Massana s’havia d’assumir com a deute comunal tot el generat per Emap i a Canillo el 51% del d’Ensisa. Aquesta situació ha canviat ara.
Ho ha fet amb la nova Llei de finances comunals. El text s’ha modificat i es fa que, a partir d’ara, per a les societats controlades per les corporacions parroquials també es computi el seu deute únicament a partir que superi els fons propis. I això ha suposat aire, molt d’aire, per alguns dels comuns concernits. O bé perquè directament els números vermells queden per sota dels fons propis i, per tant, el càlcul queda a zero o bé perquè encara que el deute sigui superior es redueix de forma considerable el que sí que s’ha de computar.
Un bon exemple és Canillo. La reducció és significativa. Si el límit d’endeutament se situava l’any passat en el 164%, amb aquest nou càlcul (descomptant bona part de les obligacions contretes per Ensisa i pel Palau de Gel) es baixa fins al 33%. Tot un baló d’oxigen per a les finances de la corporació que lidera Francesc Camp.
També es redueix de forma significativa el càlcul de l’endeutament, vist que ja no computa bona part de l’existent a Naturland, la llar d’infants i el centre esportiu. Baixa de 12,77 a 8,87 milions d’euros. Això suposa passar d’un percentatge del 89% al 62%.
Un altre comú que es podria beneficiar de forma important és el de la Massana. Fonts de la corporació indiquen que el càlcul encara s’està fent i que es preveu tenir en els pròxims dies. Aquí cal tenir present també la creació de SETAP365, la nova societat que uneix Ensisa i Emap. Sobre aquesta darrera entitat, amb dades del 2021 facilitades a la pàgina web del mateix comú, l’endeutament era de 10,4 milions, del total de 16,27 de tota la corporació. Per tant, se situava en un 96,4% i la previsió per al 2022, prèvia a l’aplicació de la nova llei, era arribar al 119,1%.
En canvi, des d’Ordino, Andorra la Vella, Encamp i Escaldes-Engordany es comenta que el canvi tindrà una afectació mínima. En aquests casos, les societats participades o bé tenen poc deute o bé no són majoritàries i, per tant, ja hi havia el fre dels fons propis.