El que està clar és que tots els treballadors públics comunals tindran actualització salarial. És a dir, se’ls aplicarà el 4,6% amb què va tancar la inflació l’any 2023. Per tant, una pujada forta, tot i que per sota del pic del 7,1% del 2022, que també es va aplicar. La diferència es troba en el moment en què aquest canvi es farà efectiu.
Cinc de les set corporacions entenen que aquest increment ja es pot aplicar a la nòmina del gener, pagada fa pocs dies. Cert que, aquest any, és una mica especial. En haver hagut eleccions comunals i, per tant, relleu d’equips de govern, cap administració ha aprovat el pressupost per al nou exercici, situació que difereix del que sol ser normal. De fet, és habitual que la majoria de comuns tinguin els comptes validats abans, fins i tot, de finals de l’any anterior. Rarament, s’aprova més tard del 30 de gener. I, per tant, normalment no hi ha cap problema. Quan ha de pagar-se la primera nòmina anual, ja es pot fer sense cap problema amb l’IPC aplicat.
Com s’ha dit, això no passa enguany. Cap comú té, encara, pressupost. I aquí és on hi ha diferència de criteris. Hi ha cinc que han decidit que no val esperar a tenir els comptes per oficialitzar aquest increment. Entenen, en línies generals, que els habilita a fer-ho la normativa que els fa treballar per dotzenes parts. I, per tant, els seus treballadors ja han cobrat la nòmina amb el 4,6% de pujada. Passa a Canillo, Encamp, Ordino, Sant Julià i Escaldes.
Els dos que han optat per esperar són Andorra la Vella i la Massana. En tots dos casos, però, les fonts consultades deixen clar que la dada de la inflació s’aplicarà al sou. Serà quan es tingui el pressupost aprovat. I, llavors, es farà un pagament retroactiu des de l’1 de gener.
Comentaris (6)