Des que es va posar en marxa Naturlandia, les pèrdues acumulades són de gairebé 20 milions d’euros. Fins al 2019, 17.460.978 euros als quals caldrà afegir-hi el dèficit que la junta general d’accionistes haurà d’avaluar a final d’aquest mes, els gairebé 2,2 milions del 2020. I això no és tot, perquè segons les dades a les quals ha tingut accés l’Altaveu, encara caldria afegir-hi sis milions en xifres rodones dels cànons que segons els acords establerts al seu dia la societat Camprabassa hauria d’haver aportat al comú de Sant Julià.
La reducció de despeses -les d’explotació van davallar en 294.218 euros, un 6,36% respecte l’exercici anterior- no va estar prou acompanyada pels ingressos, que també van caure; les vendes, el negoci, també ha disminuït: ni més ni menys que, segons les dades a les quals ha tingut accés l’Altaveu, 1.295.264 euros en relació al 2019
La situació és més que delicada, amb pràcticament 8 milions d’euros en crèdits, la meitat a llarg termini i l’altra meitat a curt. El nou equip gestor del recinte d’oci, aventura i natura lauredià està buscant la fórmula per intentar revertir una situació negativa endèmica. L’equip liderat per Xabier Ajona té, almenys ara per ara, un ampli marge de maniobra concedit pel comú que capitanegen Josep Majoral i Mireia Codina per implementar un nou projecte.
De fet, s’està a la recta final del disseny del mateix. Si no hi ha canvis, la nova proposta, que s’activarà ja aquest estiu, s’hauria de presentar també durant la propera junta d’accionista per tal que sigui avalada. Hauria de suposar un canvi més que significatiu. Fins i tot es canviarà la denominació del parc i s’implementarà una nova imatge, lligada a un concepte més de natura i esport i, segurament, menys a ferros, ginys i animals en captiveri.
En qualsevol cas, i en referència novament a un 2020 marcat per la Covid, la reducció de despeses -les d’explotació van davallar en 294.218 euros, un 6,36% respecte l’exercici anterior- no va estar prou acompanyada pels ingressos, que també van caure. Camprabassa ha optat per reestructurar els costos fixes i variables. Però les vendes, el negoci, també ha disminuït. Ni més ni menys que, segons les dades a les quals ha tingut accés l’Altaveu, 1.295.264 euros en relació al 2019, un 35,66% menys en termes relatius. Cert que el consum mitjà per visitant ha augmentat en un 23,82% i s’ha situat en 27,86 euros per visitant pels 22,50 euros del període immediatament anterior. Encara massa lluny, però, de poder arribar a un eventual i utòpic, ara per ara, equilibri.